ΑΘΗΝΑ
21:03
|
19.04.2024
Συνεχίζονται μετά από έξι μήνες οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ακαδημαϊκών στη Νιγηρία, ενώ εντείνονται οι αντικυβερνητικές αντιδράσεις που έχουν οδηγήσει σε χάος στα πανεπιστήμια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Εργατικό Κογκρέσο της Νιγηρίας (NLC), το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, θα ξεκινήσει διήμερη διαμαρτυρία στις 26 και 27 Ιουλίου για να διαδηλώσει ενάντια στο εξάμηνο κλείσιμο των δημόσιων πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα μετά από την κυλιόμενη απεργία του ακαδημαϊκού προσωπικού λόγω διαφωνιών για τις χρηματικές απολαβές των καθηγητών.

Από τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη, 91 Νιγηριανά Πανεπιστήμια παρέλυσαν από την απεργία που ξεκίνησαν τα μέλη της Ένωσης Ακαδημαϊκού Προσωπικού Πανεπιστημίων (ASUU – Academic Staff Union of Universities). Πρόκειται για 43 κρατικά πανεπιστήμια υπό την ευθύνη της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και για 48 πανεπιστήμια υπό την ευθύνη των τοπικών κυβερνήσεων στα 36 κρατίδια που συναποτελούν τη Νιγηρία. 

Αν και οι απεργοί λέκτορες και καθηγητές είχαν ανακοινώσει ότι η απεργία θα διαρκούσε έναν μήνα, εν τέλει έχει διαρκέσει έξι μήνες, με τους περισσότερους φοιτητές να έχουν απελπιστεί. Από την άλλη, ανυποχώρητη φαίνεται να παραμένει η Νιγηριανή κυβέρνηση, η οποία δεν έχει προβεί σε κάποια ουσιαστική αλλαγή της θέσης της τους τελευταίους μήνες.

Οι απεργίες από καθηγητές δημόσιων πανεπιστημίων της Νιγηρίας είναι συχνές, με την προηγούμενη απεργία του 2020 να διαρκεί για εννέα μήνες, καθώς η υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι χρόνια και συστηματική. Οι χαμηλοί μισθοί και οι κάκιστες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις είναι οι βασικές αιτίες των συνεχόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης που παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης στα δημόσια σχολεία.

Το NLC ανακοίνωσε την κινητοποίηση μελών της Νιγηριανής ακαδημαϊκής κοινότητας με σκοπό τη διεκδίκηση καλύτερης διαχείρισης των εκπαιδευτικών ζητημάτων από την κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, μια προοπτική που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ελλείψεις καυσίμων στη χώρα.

Η Νιγηρία αντιμετωπίζει αυξανόμενη ανασφάλεια μετά από ένα κύμα απαγωγών, την υψηλή ανεργία, τον πληθωρισμό και την χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, δεδομένα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλές αναταραχές. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση βιώνει χαμηλά έσοδα και μεγάλα ελλείμματα, παρά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Οι Νιγηριανοί θα διεξαγάγουν γενικές εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους για να επιλέξουν νέο πρόεδρο, κυβερνήτες πολιτειών και βουλευτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα