Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Σρι Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα είχε σχεδόν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μια ημέρα αφότου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο νησιωτικό έθνος.
«Ο προσωρινός πρόεδρος εξήγησε περαιτέρω ότι οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πλησιάζουν στο τέλος και οι συζητήσεις για βοήθεια με ξένες χώρες προχωρούν επίσης», ανέφερε το γραφείο του Βικρεμεσίνγκε σε δήλωση.
Η δήλωση ήρθε μετά την έκδοση διαταγών από τον Βικρεμεσίνγκε αργά την Κυριακή για επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα που πλήττεται από την οικονομική κρίση, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η αναταραχή ενόψει της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο αργότερα αυτή την εβδομάδα για την εκλογή νέου προέδρου.
Μετά από την λαϊκή εξέγερση και τις αναταραχές που επέφεραν την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα στη Σρι Λάνκα, η εναπομένουσα ηγεσία της χώρας έχει επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται αυτό το μετρό, καθώς έχει προηγηθεί η χρήση του πολλές φορές από τον Απρίλιο, όταν άρχισαν οι δημόσιες διαμαρτυρίες ενάντια στον χειρισμό της κυβέρνησης σε μια βαθύτερη οικονομική κρίση και σε μια επίμονη έλλειψη βασικών ειδών.
Αργά την Κυριακή, ο πρώην πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε- ο οποίος ορκίστηκε στις 15 Ιουλίου ως αναπληρωτής πρόεδρος – κήρυξε νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι συγκεκριμένες νομικές διατάξεις της οποίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.
Προηγούμενοι κανονισμοί έκτακτης ανάγκης έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του στρατού για τη σύλληψη και κράτηση ατόμων, την έρευνα ιδιωτικής περιουσίας και την καταστολή των διαδηλώσεων του κοινού.
Η εμπορική πρωτεύουσα της χώρας Κολόμπο παρέμεινε ήρεμη το πρωί της Δευτέρας, με την κυκλοφορία και τους πεζούς να βγαίνουν στους δρόμους.
Η πληγείσα από την κρίση χώρα έλαβε, επίσης, ένα φορτίο καυσίμων που έφτασε για να προσφέρει κάποια ανακούφιση εν μέσω των ακρωτηριαστικών ελλείψεων.
Ο Βικρεμεσίνγκε, ο οποίος έχει εκλεγεί μέχρι στιγμής έξι φορές πρωθυπουργός και θεωρείται σύμμαχος του πρώην προέδρου Ρατζαπάκσα, είναι ένας από τους κορυφαίους διεκδικητές για να αναλάβει την προεδρία με πλήρη απασχόληση, αλλά οι διαδηλωτές θέλουν επίσης να φύγει, οδηγώντας στην προοπτική περαιτέρω αναταραχών εάν εκλεγεί.
Ο Σάτζι Πρεμαντάσα, ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Samagi Jana Balawegaya» (SJB), είναι ένας άλλος κορυφαίος υποψήφιος, μαζί με τον Ντάλας Αλαχαπερούμα, υψηλόβαθμο βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος που υπηρέτησε ως υπουργός ΜΜΕ και εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου.
Μάλιστα, ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Σρι Λάνκα προέτρεψε το ΔΝΤ να παράσχει υποστήριξη για να αμβλύνει την ανθρωπιστική κρίση της χώρας και να μετριάσει το πλήγμα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να σωθεί η κατεστραμμένη οικονομία της.
Τέλος, σε μια πρόσφατη συνέντευξη τύπου σε κινεζικά μέσα, ο πρέσβης της Σρι Λάνκα στην Κίνα, Παλιθα Κοχονα, δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις τη νησιώτικης χώρας με την Κίνα.