ΑΘΗΝΑ
06:44
|
03.05.2024
«Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να ακολουθήσουν λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα θα λάβει «αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα» εάν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, προχωρήσει με τα αναφερόμενα σχέδια για επίσκεψη στην Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Πελόζι, η οποία είναι δεύτερη στη σειρά για την προεδρία των ΗΠΑ μετά την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, πρόκειται να επισκεφθεί την Ταϊβάν τον Αύγουστο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Αρχικά η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, αλλά αναβλήθηκε αφού η Πελόζι βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.

Η επίσκεψη της Πελόζι θα «υπονόμευε σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, θα επηρέαζε σοβαρά τα θεμέλια των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, και θα έστελνε ένα σοβαρά λάθος μήνυμα στις δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάνγκ. «Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να ακολουθήσουν λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», συμπλήρωσε.

Η Κίνα τις τελευταίες ημέρες έχει επίσης αυξήσει την ρητορική της σχετικά με τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, απαιτώντας την ακύρωση μιας συμφωνίας αξίας περίπου 108 εκατομμυρίων δολαρίων (105 εκατομμυρίων ευρώ) που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σχολιάζοντας την συμφωνία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κίνας, συνταγματάρχης Ταν Κεφέι, δήλωσε ότι το Πεκίνο «απαιτεί» από τις Ηνωμένες Πολιτείες «να αποσύρουν αμέσως το προαναφερθέν σχέδιο πώλησης όπλων στην Ταϊβάν», καθώς και να αναστείλουν όλες τις άλλες συμφωνίες όπλων και να διακόψουν τους στρατιωτικούς δεσμούς με το νησί.

«Διαφορετικά, η αμερικανική πλευρά θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την υπονόμευση της σχέσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και των δύο στρατών και της ειρήνης και της σταθερότητας των Στενών της Ταϊβάν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί σθεναρά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να αποτρέψει αποφασιστικά κάθε μορφή εξωτερικής παρέμβασης και αποσχιστικές απόπειρες για ‘ανεξαρτησία της Ταϊβάν’», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα