ΑΘΗΝΑ
09:22
|
20.09.2024
Την εγκυρότητα του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας των εκλογών αμφισβητεί ο Ζαϊρ Μπολσονάρου, ενώ προσπαθεί να καλέσει τις ένοπλες δυνάμεις να διασφαλίσουν την εκλογική διαδικασία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, κάλεσε χθες, Δευτέρα 18/7, σε συνεδρίαση το διπλωματικό σώμα ώστε να εκθέσει τις κατηγορίες του για το εκλογικό σύστημα της Βραζιλίας, το οποίο, όπως υποστηρίζει, είναι ευάλωτο σε νοθεία ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, όπου διεκδικεί αγκομαχώντας μια δεύτερη θητεία.

«Το σύστημα είναι εντελώς ευάλωτο», δήλωσε σε περίπου 40 διπλωμάτες που προσκλήθηκαν στην κατοικία του σε μια άνευ προηγουμένου ενημέρωση τρεις μήνες πριν από τις γενικές εκλογές.

Ο Μπολσονάρου, ένας ακροδεξιός εθνικιστής με σαφείς πολιτικές ομοιότητες στον Ντόναλντ Τραμπ, απηχεί τους αβάσιμους ισχυρισμούς του πρώην ηγέτη των ΗΠΑ για νοθεία στις εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, ενώ έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τις ηλεκτρονικές μηχανές ψηφοφορίας της Βραζιλίας, υποστηρίζοντας χωρίς αποδείξεις ότι είναι επιρρεπείς σε νοθεία, κάτι που έχει εγείρει φόβους ότι μπορεί να αρνηθεί να παραδεχτεί την ήττα, όπως έκανε ο Τραμπ το 2020.

Ο Μπολσονάρου δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για νοθεία, αλλά υποστήριξε ότι ένας χάκερ μπήκε στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας κατά τις εκλογές που κέρδισε το 2018, ένα περιστατικό που η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είχε διακινδυνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα με κανέναν τρόπο.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας ζήτησε από τους εκπροσώπους των διπλωματών την άμεση ανάγκη να κληθεί ο στρατός της Βραζιλίας για να βοηθήσει στη διασφάλιση της διαφάνειας στις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου. Προηγουμένως, είχε πιέσει τις εκλογικές αρχές να αποδεχθούν μια παράλληλη καταμέτρηση ψήφων που θα διεξαχθεί από τις ένοπλες δυνάμεις, την οποία και απέρριψαν.

Οι διπλωμάτες που παρευρέθηκαν περιλάμβαναν απεσταλμένους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η γειτονική Αργεντινή, της οποίας ο πρόεδρος είναι αριστερός, δεν προσκλήθηκε.

“Ξέραμε τι επρόκειτο να πει, αυτό δεν ήταν έκπληξη. Αλλά είναι πολύ ασυνήθιστο να συγκαλέσουμε τη διπλωματική κοινότητα για να μιλήσουμε για ένα εσωτερικό ζήτημα”, δήλωσε ένας διπλωμάτης που παρευρέθηκε.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ζήτησαν διερεύνηση φερόμενων εκλογικών εγκλημάτων που διέπραξε ο Μπολσονάρου, για τις επιθέσεις του σε ένα σύστημα που είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή του για τρεις δεκαετίες, ως βουλευτής και στη συνέχεια ως πρόεδρος και για τη χρήση της δημόσιας τηλεόρασης για τη μετάδοση των απόψεών του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τους Βραζιλιάνους να εμπιστευτούν το εκλογικό τους σύστημα και είπαν ότι ο Μπολσονάρο θα πρέπει να σταματήσει να αμφισβητεί το ηλεκτρονικό ψηφοδέλτιο.

Οι προσπάθειές του Μπουλσονάρου να δυσφημήσει το εκλογικό σύστημα της Βραζιλίας, το οποίο χρησιμοποιείται από το 1996 χωρίς στοιχεία για παρατυπίες, οδήγησε τους αντιπάλους του να υποψιαστούν ότι ο Μπολσονάρο μπορεί να αρνηθεί να αποδεχτεί μια πιθανή νίκη του αριστερού πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, ο οποίος προηγείται με διψήφιο αριθμό. σε δημοσκοπήσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα