Η σύγκλιση αμοιβαίων συμφερόντων και η αλληλοσυμπλήρωση αναγκών ανάμεσα σε Αίγυπτο και Γερμανία οδήγησε στην επιτυχή έκβαση της συνάντησης που είχαν το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Ο Σίσι ζητά στην Ευρώπη νέες αγορές για τις εξαγωγές αιγυπτιακού υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και διπλωματικό στήριγμα στη μαραθώνια και ατελέσφορη ως σήμερα διαπραγμάτευση με την Αιθιοπία σε σχέση με την διαχείριση των νερών του ποταμού Νείλου μετά την έναρξη λειτουργία του μεγαλύτερου μέρους του τεράστιου φράγματος «Αιθιοπικής Αναγέννησης» (γνωστό ως GERD) που απειλεί με την Αίγυπτο με σημαντική μείωση της εισροής των υδάτων.
Το θέμα του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για τη λειτουργία φράγματος GERD που απασχολεί το ίδιο και το (γειτονικό με την Αίγυπτο) Σουδάν καίει το Κάιρο όσο περίπου καίει το Βερολίνο η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πόρων και πηγών ενέργειας που θα αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου…
Μετά τη συνάντησή του με τον Σολτς ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε:
«Επιβεβαίωσα στον Καγκελάριο ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη για συνεργασία με τη Γερμανία στον ενεργειακό τομέα. Αυτό αφορά σε εξαγωγές φυσικού αερίου και υδρογόνου, αιολικής και ηλιακής ενέργειας».
Ο Γερμανός καγκελάριος απάντησε δείχνοντας πως ήταν στο ίδιο μήκος κύματος τονίζοντας:
«Σε ότι αφορά στις προμήθειες φυσικού αερίου και πιθανώς επίσης υδρογόνου, αυτές ταιριάζουν με τη μακρά βιομηχανική συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Αιγύπτου».
Ο Σολτς χαρακτήρισε μάλιστα την Αίγυπτο «έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Γερμανίας στη Μέση Ανατολή και βασικό πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή». Ζήτησε επίσης να αρθεί το αδιέξοδο στις περιφερειακές διαπραγματεύσεις για το αιθιοπικό φράγμα και να βρεθεί μία «δεσμευτική νομικώς» λύση που να διευθετεί την ορθή διαχείριση νερού ανάμεσα σε Αίγυπτο, Αιθιοπία και Σουδάν.
Ανθηρές οικονομικές συνεργασίες
Σύμφωνα με πληροφορίες της αιγυπτιακής εφημερίδας Αλ Αχράμ, που επικαλείται πρόσφατα στοιχεία του αιγυπτιακού υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, οι περίπου 1.180 γερμανικές εταιρίες (με πρώτο το «μεγαθήριο» Siemens) που κάνουν μπίζνες στην Αίγυπτο έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 7,1 δις. δολάρια σε τομείς όπως η ενέργεια, οι σιδηρόδρομοι, η βιομηχανία, ο τουρισμός.
Μόνον κατά το οικονομικό έτος 2020-2021 οι γερμανικές επενδύσεις ξεπέρασαν τα 300 εκατ. δολάρια παρουσιάζοντας αύξηση 12% σε σχέση με το προηγούμενο αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Αιγύπτου-Γερμανίας ξεπέρασε το 2021 τα 5,1 δις δολάρια.