ΑΘΗΝΑ
18:32
|
26.04.2024
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν συμβούλευσε τον πρόεδρο της Τουρκίας να μην ξεκινήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έφτασε στην Τεχεράνη εχθές το βράδυ ως επικεφαλής μιας μεγάλης αντιπροσωπείας που περιελάμβανε αρκετά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου. Έλαβε επίσημη υποδοχή σήμερα από τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, στο παλάτι Σαανταμπάντ, όπου πραγματοποιούνται συναντήσεις με αρχηγούς κρατών.

Το Ιράν και η Τουρκία υπέγραψαν οκτώ συμφωνίες μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, μία εκ των οποίων φέρεται να ήταν μια 20ετής συμφωνία συνεργασίας. Ο Ραϊσί και ο Ερντογάν πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την διάρκεια της οποίας δήλωσαν ότι στοχεύουν να αυξήσουν το διμερές εμπόριο σε επίπεδο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, συμβούλευσε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μην ξεκινήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, πριν από την άφιξη του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Ιράν για μια τριμερή σύνοδο κορυφής.

Μια νέα στρατιωτική επιχείρηση «θα ήταν εις βάρος της Συρίας, της Τουρκίας και της περιοχής», δήλωσε ο Χαμενεΐ, προσθέτοντας ότι το Ιράν «σίγουρα θα συνεργαστεί» με την Τουρκία «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αλλά υποστήριξε ότι μια νέα επίθεση στη Συρία θα ωφελούσε στην πραγματικότητα τους «τρομοκράτες», οι οποίοι όπως ανέφερε «δεν περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη ομάδα».

Ο Χαμενεΐ προσπάθησε να καθησυχάσει τον Ερντογάν λέγοντας ότι το Ιράν αντιμετωπίζει την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας όπως θα αντιμετώπιζε την ασφάλεια των δικών του συνόρων. Τα ζητήματα στη Συρία πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου, πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι «τρομοκρατικές» ομάδες στην περιοχή υποστηρίζονται στρατιωτικά από δυτικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Τα σχόλια έρχονται καθώς ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει τους τελευταίους μήνες ότι σύντομα θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση σε τουλάχιστον δύο πόλεις της βόρειας Συρίας για να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» 30 χιλιομέτρων νικώντας τους Κούρδους μαχητές στην περιοχή που η Τουρκία θεωρεί «τρομοκράτες».

Ο Χαμενεΐ και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης τον πόλεμο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας το 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου η Τουρκία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν στέλνοντας μαχητές και όπλα κατά τη διάρκεια του πολέμου και βοήθησε την χώρα να ανακτήσει την περιοχή του Καραμπάχ από την Αρμενία.

Ο ανώτατος ηγέτης χαιρέτισε την επιστροφή της περιοχής, αλλά προειδοποίησε ότι «εάν υπάρξει πολιτική για τον αποκλεισμό των συνόρων του Ιράν με την Αρμενία, η Ισλαμική Δημοκρατία θα αντιταχθεί σε αυτήν, καθώς τα σύνορα αυτά αποτελούν σημείο διέλευσης εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για το Ισραήλ, που αποτελεί εχθρό του Ιράν. Η Τουρκία τον περασμένο μήνα φιλοξένησε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, και ανακοίνωσε ότι είχε αποτρέψει μια υποτιθέμενη ιρανική συνωμοσία για την δολοφονία Ισραηλινών πολιτών στην Κωνσταντινούπολη, μια κατηγορία που αρνήθηκε το Ιράν.

Συζητήθηκαν επίσης οικονομικοί δεσμοί, με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι αντιτίθεται στις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν – οι οποίες επιβλήθηκαν μετά την μονομερή εγκατάλειψη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν από τις ΗΠΑ – και ότι θα ενθαρρύνει τις τουρκικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα