ΑΘΗΝΑ
16:42
|
21.09.2024
Η προσφορά αποτελεί premium 53% στην τελική αξία των μετοχών της EDF την ημέρα πριν από την ανακοίνωση της κρατικοποίησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι έχει προσφέρει 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ ή 12 ευρώ ανα μετοχή για να αγοράσει το 16% της EDF που δεν κατέχει ήδη, καθώς η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.

Η προσφορά των 12 ευρώ ανά μετοχή αποτελεί premium 53% στην τελική αξία των 7,84 ευρώ για τις μετοχές της EDF την 5η Ιουλίου, την ημέρα πριν από την ανακοίνωση της κρατικοποίησης από την Μπορν. Η αξία των μετοχών της EDF αυξήθηκε κατά 15% στα 11,80 ευρώ, αποτιμώντας ολόκληρη την εταιρεία στα 45,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η επένδυση σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό κομμάτι των δαπανών της γαλλικής κυβέρνησης. Ο κρατικός προϋπολογισμός της χώρας πέρυσι ξεπέρασε τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 60 δισεκατομμυρίων ευρώ για αμυντικές δαπάνες και 61 δισεκατομμυρίων ευρώ για κρατικές συντάξεις.

Η κρατικοποίηση προσφέρει κάποια βεβαιότητα σχετικά με τα οικονομικά της EDF σε μια κρίσιμη καμπή για την εταιρεία. Ο μακροχρόνιος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EDF, Ζαν-Μπερνάρ Λεβί, 67 ετών, αναμένεται να παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο.

Η πυρηνική παραγωγή της EDF αντιπροσώπευε το 69% των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας το 2021. Ωστόσο, αυτό το επίπεδο προσφοράς αναμένεται να μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες φέτος λόγω ενός συνδυασμού συντήρησης, ανεφοδιασμού και επισκευών σε 12 αντιδραστήρες.

Παράλληλα, η Γαλλία υπέγραψε μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εχθές για την προμήθεια καυσίμων και φυσικού αερίου, καθώς κινείται για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσώπευε περίπου το 17% των προμηθειών φυσικού αερίου πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Αξιωματούχος της Fed: Πρόωρη δήλωση νίκης η μείωση των επιτοκίων

CERN: Ανακοινώνει μαζικές απολύσεις Ρώσων επιστημόνων-Ακυρώνονται άδειες παραμονής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα