ΑΘΗΝΑ
23:40
|
05.05.2024
Η κράτησή του ισοδυναμεί με «απαγωγή», δήλωσε η σύζυγος του διακεκριμένου σκηνοθέτη. Φυλακισμένοι είναι ακόμα 2 σκηνοθέτες και ένας ακτιβιστής πολιτικός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο βραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί συνελήφθη στην Τεχεράνη, αναφέρουν η σύζυγός του και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, και απειλείται με έξι χρόνια φυλάκισης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Mehr μετέδωσε ότι συνελήφθη αφού επισκέφτηκε τη φυλακή Εβίν για να ρωτήσει τους εισαγγελείς για τον Μοχάμαντ Ρασούλοφ, έναν από τους δύο συναδέλφους του σκηνοθέτες που συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή για υποστήριξη διαδηλώσεων, μαζί με τον μεταρρυθμιστή ακτιβιστή πολιτικό Μουσταφά Ταζαντέχ.

Η σύζυγος του σκηνοθέτη, Ταχίρα Σαεντί δήλωσε ότι έλαβε ενημέρωση από τους φρουρούς της φυλακής πως ο σύζυγός της έπρεπε να εκτίσει μια εκκρεμή ποινή φυλάκισης, ενώ υποστήριξε ότι η κράτησή του ισοδυναμεί με παράνομη «απαγωγή».

«Ο Τζαφάρ έχει κάποια δικαιώματα ως πολίτης. Υπάρχει σωστή διαδικασία. Για να φυλακίσεις κάποιον, πρέπει πρώτα να κληθεί. Αλλά το να φυλακίσεις κάποιον που διαμαρτύρεται έξω από τη φυλακή εγείρει πολλά ερωτήματα. Αυτό είναι απαγωγή.», είπε η σύζυγος του Παναχί.

Οι αρχές συνέλαβαν τον Παναχί μια ημέρα αφότου είχε υπογράψει κοινή δήλωση η οποία ζητούσε την άμεση απελευθέρωση των δύο συναδέλφων του.

«Καταδικάζουμε την καταστολή και την πίεση που βιώνουν οι ανεξάρτητοι κινηματογραφιστές και οι ελεύθεροι στοχαστές», ανέφερε η δήλωση που υπογράφουν 334 Ιρανοί κινηματογραφιστές και ακτιβιστές, την οποία ανάρτησε ο κ. Παναχί στο Instagram. «Καταδικάζουμε επίσης τη συστηματική παραβίαση των βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από τους αρμόδιους φορείς και φορείς».

Ο Τζαφάρ Παναχί, 62 ετών, έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων το κορυφαίο βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, τη Χρυσή Άρκτο, για την ταινία «Ταξί» το 2015, καθώς και το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών για το «Τρία Πρόσωπα» το 2018.

Το 2010, συνελήφθη επειδή υποστήριξε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του προηγούμενου έτους. Αργότερα δικάστηκε για «προπαγάνδα κατά του συστήματος» και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση και απαγόρευση να κάνει ταινίες ή να ταξιδέψει στο εξωτερικό για 20 χρόνια.

Το φεστιβάλ των Καννών ανέφερε σε δήλωσή του τη Δευτέρα ότι «καταδικάζει έντονα αυτές τις συλλήψεις καθώς και το κύμα καταστολής που προφανώς βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράν εναντίον των καλλιτεχνών του».

Οι τρεις σκηνοθέτες που συνελήφθησαν από το Ιρανικό καθεστώς, Μοσταφά Αλεαχμάντ, Τζαφάρ Παναχί και Μοχάμαντ Ρασούλοφ

Οι κινηματογραφιστές Μοχαμάντ Ρασούλοφ και Μοσταφά Αλεαχμάντ συνελήφθησαν λόγω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την κατάρρευση ενός 10όροφου κτιρίου στην πόλη Αμπαντάν τον Μάιο που σκότωσε περισσότερους από 40 ανθρώπους. Κάλεσαν τις δυνάμεις ασφαλείας να «κατεβάσουν τα όπλα» και να μην αποτρέψουν τις διαδηλώσεις για την καταστροφή. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τους «ανίκανους αξιωματούχους» και ζήτησαν να τιμωρηθούν.

Οι δύο κινηματογραφικές κατηγορούνται ότι «ενθάρρυναν τις διαδηλώσεις και διατάραξαν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών την περίοδο που η πόλη Αμπαντάν ήταν αντιμέτωπη με μια τραγωδία», ενώ οι αρχές τους συνέδεσαν και με αντικυβερνητικές οργανώσεις.

Ο ακτιβιστής πολιτικός Μουσταφά Ταζαντέχ

Ο μεταρρυθμιστής πολιτικός και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Μουσταφά Ταζαντέχ , συνελήφθη επίσης στην Τεχεράνη την Παρασκευή με την κατηγορία της «συνωμοσίας για την κατάλυση της ασφάλειας της χώρας και της διασποράς ψευδών με στόχο τη διατάραξη της κοινής γνώμης».

Ο Ταζαντέχ είναι ένθερμος επικριτής του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενώ αντικυβερνητικό λόγο έχουν εκφράσει και οι τρεις φυλακισμένοι σκηνοθέτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα