ΑΘΗΝΑ
09:59
|
03.05.2024
«Η ευρωπαϊκή δημοκρατία πρέπει να οδηγηθεί έξω από το αδιέξοδο στο οποίο την οδήγησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουγγαρία κινήθηκε για να περιορίσει τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα, καθώς οι Ούγγροι νομοθέτες ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν τη μείωση της εξουσίας του Κοινοβουλίου της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι έχει φέρει την ευρωπαϊκή δημοκρατία σε «αδιέξοδο».

Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε από μέλη του ουγγρικού κόμματος Fidesz, του οποίου ηγείται ο Βίκτορ Ορμπάν, θέλει να δώσει στο κοινοβούλιο της χώρας την δυνατότητα να τορπιλίζει τη νομοθεσία που προτείνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μειώνοντας την ικανότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θεσπίζει νόμους που επηρεάζουν την Ουγγαρία.

«Η ευρωπαϊκή δημοκρατία πρέπει να οδηγηθεί έξω από το αδιέξοδο στο οποίο την οδήγησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέρει το ψήφισμα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει γιατί είναι απροετοίμαστη για τις προκλήσεις της εποχής μας».

Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 130 ψήφους υπέρ και 50 κατά, αναφέρει επίσης ότι οι νομοθέτες της ΕΕ θα πρέπει να έρχονται στην εξουσία από τις εθνικές κυβερνήσεις. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα όπου εκλέγονται από τους ψηφοφόρους στις αντίστοιχες χώρες τους.

Το έγγραφο, που συντάχθηκε από ανώτερα μέλη του εθνικιστικού κόμματος του Όρμπαν, ο οποίος είναι ο ίδιος ένθερμος επικριτής της ΕΕ, αναφέρει ότι οι τρέχουσες συνθήκες του μπλοκ «δεν αποτελούν επαρκή βάση για συνεργασία σε περίοδο κρίσης».

Η Daily News Hungary αναφέρει ότι το ψήφισμα του κοινοβουλίου προτείνει ότι η ΕΕ θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσει τις «χριστιανικές ρίζες και τον πολιτισμό» της Ευρώπης, ενώ ζητεί την απαγόρευση της ανάληψης περαιτέρω χρεών από το μπλοκ.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, ο στόχος της πληρέστερης ενσωμάτωσης των κρατών-μελών στο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα πρέπει να διαγραφεί από τις συνθήκες της ΕΕ και ότι το χριστιανικό πλαίσιο της Ευρώπης θα πρέπει να κωδικοποιηθεί στις συνθήκες ως βάση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα