ΑΘΗΝΑ
16:52
|
19.04.2024
Σειρά εκούσιων και υποχρεωτικών μέτρων έχει καταστρώσει η Ε.Ε. για εξοικονόμηση ενέργειας σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τις «κάνουλες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα σχέδια που έχουν καταστρώσει τα επιτελεία της Ε.Ε. για την εξοικονόμηση ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την αντιμετώπισης έκτακτης κατάστασης ανάγκης σε περίπτωση που τερματιστεί τους επόμενους μήνες η εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα αξιωματούχοι της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Υπό την πίεση των ΗΠΑ που προωθούν στις αγορές της Ε.Ε. την δήθεν «εναλλακτική» πώληση του αμερικανικού LNG και φυσικού αερίου, η Ε.Ε. έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου και σκληρά παζάρια για να εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα πριν την έλευση του ερχόμενου χειμώνα.

Επιχειρεί επίσης να οργανώσει ένα εφεδρικό σύστημα εφοδιασμού στην περίπτωση που η Μόσχα περικόψει περαιτέρω την παροχή φυσικού αερίου, σε αντίποινα για την υποστήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία για τον πόλεμο με την Ρωσία.

Η ρωσική Gazprom έχει σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου.

Σε δεινή θέση είναι η Γερμανία που έχει εξαρτήσει την ενεργειακή της επάρκεια κατά μεγάλο ποσοστό από τη Ρωσία. Στο Βερολίνο η κυβέρνηση Σολτς παραμένει σε «αναμμένα κάρβουνα» προκειμένου να εξακριβώσει εάν αύριο, Πέμπτη, 21 Ιουλίου, θα ξαναπάρει μπροστά ο ρωσο-γερμανικός αγωγός Nord Stream 1 του οποίου η λειτουργία σταμάτησε από τις 11 του μήνα για να πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες ετήσιες εργασίες συντήρησης. Οι τελευταίες πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς χτες ανέφεραν πως η λειτουργία του αγωγού θα ξεκινήσει αλλά με πολύ μικρότερες ποσότητες φυσικού αερίου…

Μπροστά στο νέο Γολγοθά που ξημερώνει για τους λαούς της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται μεταξύ άλλων να παροτρύνει τις χώρες να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο σενάριο, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Προσχέδιο των μέτρων της Ε.Ε. που επικαλείται το Reuters συμπεριλαμβάνουν έναν «εκούσιο» στόχο για τις 27 χώρες-μέλη, ώστε να μειώσουν τη ζήτηση του φυσικού αερίου μέσα στο επόμενο οκτάμηνο. Ωστόσο η εφαρμογή του σχεδίου αυτού μπορεί να γίνει υποχρεωτική στην περίπτωση που η ΕΕ βρεθεί αντιμέτωπη με μία έκτακτη ανάγκη, αναφορικά με το φυσικό αέριο.

Η πρόταση αυτή, θα πρέπει να εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη για τη διαμόρφωση των δικών τους ενεργειακών πολιτικών.

Πότε τα μέτρα θα γίνουν υποχρεωτικά

Το προσχέδιο της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση έκτακτης ενεργειακής κατάστασης συμπεριλαμβάνει και σύσταση για όλους τους δημόσιους φορείς, τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά τους ιδιοκτήτες κτιρίων δημοσίας χρήσης, τους προμηθευτές ενέργειας για την ανάγκη άμεσης λήψης έκτακτων και δραστικών μέτρων εξοικονόμησης φυσικού αερίου. Ο ακριβής ποσοτικός στόχος μείωσης της κατανάλωσης δεν αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο ενδέχεται να υποστεί αλλαγές, πριν από την τελική δημοσιοποίησή του.

Το ίδιο προσχέδιο, προτείνει μέτρα τα οποία μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις μέσω της ενεργοποίησης οικονομικών κινήτρων για τις εταιρίες που θα μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, την χρήση κρατικής βοήθειας για την ενθάρρυνση των βιομηχανιών και των ενεργειακών σταθμών να χρησιμοποιήσουν άλλα καύσιμα, αλλά και της υλοποίησης εκστρατειών ενημέρωσης, προκειμένου να πειστούν οι καταναλωτές για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τόσο για την θέρμανση, όσο και για την ψύξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας»

Οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα 1 δις δολαρίων στο Ισραήλ- «Υποστήριξη άνευ όρων»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα