ΑΘΗΝΑ
20:32
|
23.06.2024
Σε άμεση επιφυλακή έχει τεθεί ο στρατός προκειμένου να συνδράμει άμεσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Σουφλί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν σήμερα σε Ηλεία, Κορινθία, Ξυλόκαστρο, Φθιώτιδα και Έβρο, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δίνει μάχη για την κατάσβεσή τους.

Η φωτιά στην Ηλεία μαίνεται στην περιοχή Άγναντα του Δήμου Ήλιδας και κινείται προς τους οικισμούς Λουκά, Καρυά και Ροδιά, με άλλα δύο μέτωπα να σημειώνονται. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Οι φλόγες έχουν φτάσει στα πρώτα σπίτια του ορεινού οικισμού. Ηδη, έχουν καεί ήδη πολλά στρέμματα με καλλιέργειες και αγροτικές εκτάσεις.

Απαραίτητη κρίθηκε η απομάκρυνση κατοίκων από τα Άγναντα, με λεωφορείο του δήμου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ήλιδας, Βαγγέλη Χριστοφόρου, ενώ το ίδιο ίσως συμβεί και με τους κατοίκους του Λουκά, όπου χτυπούν οι καμπάνες του χωριού.

Λίγο πριν τις επτά το απόγευμα, το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης του χωριού Πηγάδι στο δήμο Πηνειού, καθώς η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σίμιζα Τραγανού κατευθύνεται προς το χωριό.

Νέο πύρινο μέτωπο σημειώθηκε στην Ηλεία στην περιοχή Βάρδα. Για την κατάσβεση επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 115 πυροσβέστες με 36 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων, καθώς και 2 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Στο δεύτερο μέτωπο στο Τραγανό επιχειρούν 38 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρο, 14 οχήματα και δύο ελικόπτερα. Το τρίτο μέτωπο βρίσκεται στη Ροβιάτα, με δύο οχήματα στο σημείο. Ωστόσο η πυρκαγιά στη Ροβιάτα είναι μικρής έκτασης.

Ένας υπαρχιπυροσβέστης που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης στα Άγναντα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας με ασθενοφόρο, φέροντας εγκαύματα σε χέρια και πόδια. Ένας ακόμη πυροσβέστης τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ τρίτος πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εκτός της ζώνης επιχειρήσεων.

Στο Ξυλόκαστρο, η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στη Λίμνη Δασίου. Στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα και 3 αεροσκάφη, και η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Φωτιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα σε αγροτοδασική έκταση. Στην περιοχή επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 5 οχήματα και 3 αεροσκάφη.

Η πυρκαγιά στην Αταλάντη τέθηκε επιτυχώς υπό έλεγχο.

Φωτιά υπάρχει επίσης στο Φενεό Κορινθίας και στα Τζουμέρκα Ιωαννίνων όπου επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα ελικόπτερο ενώ υπάρχει και πυρκαγιά στην Αμαλιάδα που αντιμετωπίζεται με επίγειες δυνάμεις.

Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και στον Έβρο και συγκεκριμένα στην περιοχή Άσπρα Χώματα καθώς και στην περιοχή Φράγμα Λύρας στο Σουφλί, όπου η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Σουφλί επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 36 οχήματα, 4 πεζοπόρα τμήματα, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Στην περιοχή πνέουν ασθενείς άνεμοι έντασης 3-4 μποφόρ.

Η φωτιά πάντως δεν απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, «η φωτιά είναι μεγάλη και η κατάσβεσή της παραμένει μέχρι αυτή την ώρα μια δύσκολη υπόθεση. Επιχειρούν μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής, όμως ακόμη δεν έχουν καταφέρει να την ελέγξουν». Όπως διευκρινίζει ο δήμαρχος, «η κατεύθυνση της φωτιάς αλλάζει διαρκώς φτιάχνοντας από μόνη της μικροκλίμα που είναι δύσκολο να ελεγχθεί σε ένα δάσος».

Η πυρκαγιά πλέον καίει τις παρυφές του δάσους του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, ενώ οι φλόγες κατευθύνονται προς την περιοχή του χωριού Λευκίμμη. Περιγράφοντας την εικόνα της πυρκαγιάς η προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η πυρκαγιά κατευθύνεται νότια σχηματίζοντας ένα ενιαίο μέτωπο περίπου δύο χιλιομέτρων, ενώ συνολικά εντοπίζονται τέσσερις εστίες με τις μεταξύ τους αποστάσεις στα περίπου 500 με 1.000 μέτρα.

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ξενοκράτης» και τίθεται σε άμεση επιφυλακή ο στρατός προκειμένου να συνδράμει άμεσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μήνυση κατά αγνώστων για ακρωτηριασμό γάτου στα τρία του πόδια

41 πυρκαγιές σε 24 ώρες

Από την «trash-tv», στην «trash-ζωή»

Ρωσία: Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε συναγωγή στην πόλη Ντέρμπεντ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα