ΑΘΗΝΑ
11:26
|
18.04.2024
Η ΡΑΕ έχει ήδη έτοιμα 16 σχέδια αντιμετώπισης ενεργειακής κρίσης ξεκινώντας με την ομαδοποίηση διακοπών ρεύματος στην Αττική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή τη δημοσιοποίηση σχεδίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για διακοπές ρεύματος στη χώρα σε περίπτωση επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης και ελλείψεων στις ποσότητες φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα.

«Τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα, πρέπει να παρακολουθούμε τα πάντα, αλλά απέχουμε από αυτό το σενάριο γιατί η χώρα μας τροφοδοτείται από άλλο αγωγό» διαβεβαίωσε ο Οικονόμου προσθέτοντας:

«Έχουμε επεξεργαστεί σενάρια για να μη φτάσουμε σε τέτοια ζητήματα, είμαστε σε πολύ πλεονεκτικότερη θέση, έχουμε λάβει τα μέτρα μας νωρίτερα.Έχουμε αποθήκες LNG έχουμε και κλιματικό πλεονέκτημα».

Τουρκία, Ρεύμα, Πεντέλη, Φωτιά,

Αντίθετη η Ελλάδα με τα σχέδια της ΕΕ για μείωση αερίου

Επανέλαβε την αντίθεση της χώρας μας στην πρόσφατη πρόταση της ΕΕ για αναγκαστική μείωση του 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου στις χώρες-μέλη για να βοηθηθεί η οικονομία της Γερμανίας σε περίπτωση πλήρους ανάσχεσης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, επισημαίνοντας ότι αυτό «δεν μπορεί να δώσει λύση, αλλά θα κάνει το πρόβλημα πιο έντονο σε όλες τις χώρες».

Τόνισε πως στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ρεύματος γίνεται με το φυσικό αέριο, προτείνοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ (όπως έκαναν ήδη πάνω από άλλες 12 χώρες) να κοιτάξει αλλού για να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά ζητήματα που απορρέουν από το Ουκρανικό.

Επανέλαβε επίσης πως η πρόταση της Ελλάδας στο ζήτημα είναι «η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο» και να αξιοποιηθούν χρήματα από τα αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση των πολιτών. 

Ποια σχέδια έχουν καταστρώσει

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου είναι ξεκάθαρο πως έχουν ξεκινήσει οι ετοιμασίες και τα σχέδια για το «χειρότερο σενάριο» σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας από τον ερχόμενο χειμώνα.

Κίνδυνος μπλακ άουτ στην Ευρώπη: Περιορισμός μετακινήσεων, τηλεργασία και  διακοπές ρεύματος - Newsbomb - Ειδησεις - News

Η ΡΑΕ έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο διακοπών του ρεύματος σε επιχείρησες και οικιακούς καταναλωτές σε περίπτωση που κοπεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου ενώ δεν έχει καταστεί εφικτό να καλυφθούν οι ανάγκες από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άλλα καύσιμα.

Το σχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μεταξύ άλλων προβλέπει «ομαδοποιημένες» διακοπές ρεύματος στην Αττική ανά περιοχές, με την εξαίρεση φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομείων, σωμάτων ασφαλείας, ενόπλων δυνάμεων,  τραπεζών και υποδομών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών.

Επιπλέον, η ΡΑΕ κατηγοριοποιεί ως «μη ανεκτούς κινδύνους» την ανεπάρκεια ορυκτών καυσίμων και τη διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου στο επίπεδο των μη ανεκτών κινδύνων που χρήζουν άμεσης προετοιμασίας για την αντιμετώπισή τους.

Κρίσιμος φαίνεται πως θα είναι για το ενεργειακό σύστημα ο ρόλος της νέας μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, που είναι η μεγαλύτερη λιγνιτική μονάδα της χώρας και, λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση, προγραμματίζεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία από τον Σεπτέμβριο, ώστε να ενισχύσει το συντομότερο την ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα.

Ποια είναι τα σχέδια της ΡΑΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξέτασε συνολικά 16 σενάρια κρίσης. Στα σενάρια που εντάσσει στην κατηγορία του μη ανεκτού κινδύνου είναι η διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με ή χωρίς τη λειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδας V τον επόμενο χειμώνα, ένα κύμα ψύχους και ισχυρές χιονοπτώσεις, καύσωνας σε συνδυασμό με περιορισμένες ροές φυσικού αερίου και κυβερνοεπίθεση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ή σε βασικές υποδομές. Η ΡΑΕ αφιερώνει στο σχέδιο αυτό μεγάλο κομμάτι για την παρουσίαση των κριτηρίων που συνθέτουν μία κυβερνοεπίθεση, τον προσδιορισμό των σχετικών σεναρίων και τους τρόπους διαχείρισης και διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Παγκόσμιο «μπλακ άουτ» ιστοσελίδων - Πού οφείλεται το πρόβλημα

Πιο αναλυτικά, στα σενάρια αυτά που σχετίζονται με την ανεπάρκεια σε ορυκτά καύσιμα, η ΡΑΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Διακοπή τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου από τη Ρωσία: Στο συγκεκριμένο σενάριο εξετάστηκε η διακοπή τροφοδοσίας ΦΑ από τη Ρωσία. Το σενάριο εξετάστηκε συνδυαστικά με σειρά από παραδοχές και εμφανίζονται επιπτώσεις τόσο σε εθνικό επίπεδο (προβλήματα επάρκειας, κυκλικές από 86 περικοπές φορτίου) όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο καθώς εμφανίζεται αυξημένη πιθανότητα επιπτώσεων στο ισοζύγιο συναλλαγών με δεδομένο ότι οι συνθήκες κρίσης ισχύουν για όλη την Ευρώπη.
  • Καύσωνας – Συντήρηση δικτύου Φ.Α.: Στο συγκεκριμένο σενάριο εμφανίζεται παρατεταμένη περίοδος καύσωνα (μεγαλύτερη των δέκα ημερών) σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή τακτικής συντήρησης του ανάντη συστήματος φυσικού αερίου με αποτέλεσμα περιορισμένες εισαγωγές φυσικού αερίου. Επιπλέον, λόγω των καιρικών συνθηκών η ζήτηση είναι υψηλή, μειώνεται η παραγωγική ικανότητα των ΑΠΕ λόγω χαμηλής ταχύτητας αέρα, η στάθμη των ταμιευτήρων στις υδροηλεκτρικές μονάδες είναι χαμηλή, ενώ περιορίζεται η απόδοση των θερμικών μονάδων και η παραγωγική ικανότητα των μονάδων φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω οι εφεδρείες ενεργοποιούνται και εξαντλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα, εμφανίζεται συμφόρηση στις διασυνδετικές γραμμές και γενικά εμφανίζονται ζητήματα επάρκειας ισχύος και αστάθειας τάσης. Σε διασυνοριακό επίπεδο ενδέχεται να αυξηθούν οι ανάγκες για υποστήριξη ενεργειακής τροφοδοσίας από γειτονικούς ΔΣΜ, ενώ είναι πιθανοί οι περιορισμοί στις ανταλλαγές ενέργειας λόγω μειωμένης μεταφορικής ικανότητας του εγχώριου συστήματος μεταφοράς.
  • Απόσυρση λιγνιτικών μονάδων – Διασύνδεση της Κρήτης – Χωρίς / Με Πτολεμαΐδα V: Στο συγκεκριμένο σενάριο εξετάζεται ένας συνδυασμός παραγόντων σε εθνικό επίπεδο που περιλαμβάνει την προσομοίωση του συστήματος με δεδομένο ότι έχουν αποσυρθεί όλες οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής, έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα και έχει ολοκληρωθεί ή μη η ένταξη της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα V» στο σύστημα. Ως αποτέλεσμα ενδέχεται να εμφανιστούν προβλήματα επάρκειας ισχύος, πιθανή αδυναμία εξασφάλισης των απαιτούμενων εφεδρειών καθώς και σε διασυνοριακό επίπεδο αδυναμία εξαγωγών κατά τις ημερήσιες αιχμές, επιβολή περιορισμών στο διασυνοριακό εμπόριο και αυξημένη ανάγκη στήριξης από γειτονικά κράτη.

Μέτρα για την αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης

Ανάμεσα στα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών εντάσσονται τα παρακάτω:

  • Παύση λειτουργίας άντλησης υδραντλητικών μονάδων
  •     Βελτιστοποίηση κατανομής διαθέσιμων μονάδων
  •     Αύξηση αποθεμάτων λιγνίτη
  •     Ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης / Συμμετοχή Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου φορτίου στην Αγορά Εξισορρόπησης
  •     Ενημέρωση καταναλωτών για μείωση κατανάλωσης
  •     Ενεργοποίηση μονάδων που βρίσκονται σε ψυχρή εφεδρεία
  •     Μηδενισμός εξαγωγών / έκτακτες εισαγωγές από γειτονικά κράτη
  •     Αναβολή συντηρήσεων μονάδων παραγωγής
  •     Ενεργοποίηση μονάδων με δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο
  •     Κυλιόμενες περικοπές φορτίου
  •     Σχεδιασμός μηχανισμού αποζημίωσης μονάδων με δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου κατά τη λειτουργία τους σε περιόδους κρίσης

Μέτρα από τον ΑΔΜΗΕ

Σε περίπτωση που οι υπάρχουσες κατανεμόμενες μονάδες και οι εισαγωγές ενέργειας δεν μπορούν να καλύψουν το φορτίο Συστήματος, εφαρμόζονται (από τον ΑΔΜΗΕ) τα παρακάτω μέτρα:

  • Προχωράει σε παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης εφόσον δεν μειώνεται η ικανότητα των μονάδων να λειτουργούν σε πλήρες φορτίο.
  • Προβλέπει την ετοιμότητα όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχειρίζεται τη λειτουργία τους με βέλτιστο τρόπο για την ασφάλεια του Συστήματος.
  • Αύξηση αποθεμάτων λιγνίτη (προληπτικό).
  • Ενεργοποιεί μηχανισμό μείωσης κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής. (Μηχανισμός Απόκρισης Ζήτησης που προβλέπει τη Συμμετοχή Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου Φορτίου στην Αγορά Εξισορρόπησης.).
  • Ενεργοποιεί τις διαδικασίες που προβλέπονται στα διμερή σύμφωνα με γειτονικά κράτη για μηδενισμό εξαγωγικών προγραμμάτων ενέργειας και έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από όμορους Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
  • Ενεργοποιεί μονάδες έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.

    Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, σε επικοινωνία με τον Διαχειριστή Δικτύου προχωράει σε κυλιόμενες περικοπές φορτίου.

Αν κοπεί το ρωσικό αέριο

Στις περιπτώσεις περιορισμένων εισαγωγών ΦΑ μέσω αγωγών στα βόρεια σύνορα της χώρας και επομένως προβλημάτων στην τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, προβλέπονται επιπλέον τα παρακάτω:

  • Αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων παραγωγής.
  • Αυξημένη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.
  • Αυξημένη λειτουργία υδροηλεκτρικών μονάδων.
  • Αίτηση για παροχή έκτακτης βοήθειας σε γειτονικούς Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
  • Ενημέρωση καταναλωτών για μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (κυρίως τις ώρες αιχμής).
  • Ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης
  • Εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού
  • Εξοικονόμηση ενέργειας στα ύδρευσης – αποχέτευσης στ. Ενεργοποίηση μονάδων με δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου δυνατότητα.
  • Δημιουργία μηχανισμού αποζημίωσης μονάδων κατά τη λειτουργία τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις στην Τεχεράνη από την Ε.Ε.

Μπέος: Αποκάλεσε «κοπρίτες» τους πολίτες και έκανε μηνύσεις

Συλλήψεις στη Γερμανία για υποψία κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας

Συνάντηση Τσίπρα με τον Οζγκιούρ Οζέλ του CHP

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα