ΑΘΗΝΑ
04:12
|
21.05.2024
«Λαμβάνοντας το καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ, η Μολδαβία έχει διαβεί έναν συγκεκριμένο Ρουβίκωνα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της αυτονομιστικής περιοχής της Υπερδνειστερίας (Transnistria) της Μολδαβίας δήλωσε σήμερα ότι η περιοχή έχει δεσμευτεί να επιτύχει ανεξαρτησία και πιθανή ενοποίηση με την Ρωσία, καθώς και ότι το καθεστώς υποψηφιότητας της Μολδαβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τερματίζει ουσιαστικά κάθε δυνατότητα συνεργασίας.

Η Υπερδνειστερία, ένα κομμάτι γης που βρίσκεται μεταξύ της Ουκρανίας και της υπόλοιπης Μολδαβίας, φιλοξενεί ένα απόσπασμα ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από το τέλος ενός αυτονομιστικού πολέμου το 1992. Από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, έχουν αυξηθεί οι εικασίες ότι η Ρωσία θα στόχευε να πάρει τον έλεγχο της περιοχής. Τον Απρίλιο, μια σειρά εκρήξεων στην επικράτεια 470.000 κατοίκων προκάλεσαν την αύξηση των εντάσεων.

Ο Βιτάλι Ιγκνάτιεφ, υπουργός Εξωτερικών της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υπερδνειστερίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ότι η Υπερδνειστερία θα επιδιώξει τους στόχους που καθορίστηκαν σε δημοψήφισμα του 2006: «Την ανεξάρτητη ανάπτυξη της Υπερδνειστερίας και την επακόλουθη ελεύθερη ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία». «Η επακόλουθη ελεύθερη ένταξη στη Ρωσία είναι μια διαδικασία που πιθανώς απαιτεί σημαντικές αποφάσεις, πολιτική προετοιμασία και πολλά άλλα. Η κύρια προτεραιότητα, προφανώς, είναι η ανεξαρτησία», πρόσθεσε.

Η Μολδαβία είναι συνταγματικά ουδέτερη και συνεπώς δεν είναι εν δυνάμει μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο δείχνει έναν αυξανόμενο δυτικό προσανατολισμό. Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση της χορήγησε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, με την πλήρη ένταξή της να εξαρτάται από μεταρρυθμίσεις όπως η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η ενίσχυση του κράτους δικαίου.

«Λαμβάνοντας το καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ, η Μολδαβία έχει διαβεί έναν συγκεκριμένο Ρουβίκωνα», δήλωσε ο Ιγκνάτιεφ. «Έβαλε τέλος στο ζήτημα της οικοδόμησης πολιτικών σχέσεων εντός ορισμένων κοινών χώρων, επειδή αυτή η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά από την μολδαβική ηγεσία, δεν ελήφθη συλλογικά. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για εμάς».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι είπε απόψε στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ιρανικές Προεδρικές εκλογές στις 28 Ιουνίου

Γνήσιος σύμμαχος της Ελλάδας η Αίγυπτος, λέει ο Γεραπετρίτης

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο Πρόεδρος Μπάιντεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα