ΑΘΗΝΑ
08:35
|
23.04.2024
Κίνα και Ρωσία εντείνουν τις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ το Πεκίνο απειλεί να χρησιμοποιήσει βία στην Ταϊβάν, αναφέρει ετήσια έκθεση του Ιαπωνικού Υπουργείου Άμυνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιαπωνία προειδοποιεί για κλιμάκωση των απειλών της εθνικής ασφάλειας που προέρχονται από την ένοπλη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και για τις εντάσεις μεταξύ της Κίνας με της Ταϊβάν, μέσω της ετήσιας έκθεσης του Ιαπωνικού Υπουργείου Άμυνας που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, την ώρα που η Ιαπωνία προσπαθεί να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες και δαπάνες.

Η ετήσια έκθεση για την άμυνα, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα την Παρασκευή, υπογραμμίζει την ανάγκη για τη στρατιωτική ανάπτυξη της Ιαπωνίας ώστε να επιτευχθεί η εθνική ασφάλεια, ενώ επιδιώκει να κερδίσει τη δημόσια υποστήριξη για έναν ισχυρότερο και αυξημένο στρατιωτικό προϋπολογισμό, τον οποίο το κυβερνών κόμμα του Κισίντα στοχεύει να διπλασιάσει στα προσεχή χρόνια.

Η έκθεση έρχεται μήνες πριν από μια αναθεώρηση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας που αναμένεται να περιλαμβάνει τη δυνατότητα προληπτικού χτυπήματος, η οποία σύμφωνα με τους επικριτές θα ξεπερνά τους περιορισμούς του ειρηνιστικού συντάγματος της Ιαπωνίας.

Η Κίνα, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα κορυφώνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια της Ιαπωνίας στην έκθεση 500 σελίδων. Ο υπουργός Άμυνας Νόμπουο Κίσι, σε δήλωση αναφορικά με την έκθεση, είπε ότι η περιοχή του Ινδό-Ειρηνικού βρίσκεται «στο επίκεντρο» του διεθνούς στρατηγικού ανταγωνισμού.

Η έκθεση αποκαλεί τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και εγείρει «ανησυχίες ότι οι επιπτώσεις τέτοιων μονομερών αλλαγών στο status quo με τη βία μπορεί να επεκταθούν στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού».

Ο στρατηγικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών έχει ενταθεί εν μέσω μιας μεταβαλλόμενης παγκόσμιας ισορροπίας ισχύος και «περιπλέκεται περαιτέρω από παράγοντες όπως η ευρεία και ταχεία στρατιωτική συσσώρευση της Κίνας», ανέφερε η έκθεση.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ποζάρουν για μια φωτογραφία πριν από τις συνομιλίες τους στο Πεκίνο της Κίνας, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η εφημερίδα διπλασίασε το περιεχόμενό της για την Ταϊβάν από την περσινή έκθεση. Έφερε ανησυχίες για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και τον αντίκτυπό της στην Ασία, θέτοντας πιθανώς προηγούμενο για το τι μπορεί να συμβεί μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.

Η έκθεση σημείωσε την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για την Ταϊβάν, καθώς οι Η.Π.Α. συνεχίζουν να στέλνουν πολεμικά πλοία μέσω του Στενού της Φορμόζας και να πουλούν όπλα στην Ταϊπέι, ενώ κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν αυξήσει τις εισχωρήσεις τους στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν είναι δική της επικράτεια που θα προσαρτηθεί δια της βίας εάν χρειαστεί.

Το Τόκιο ανησυχεί επίσης για τις «αδυσώπητες» μονομερείς προσπάθειες της Κίνας να αλλάξει το status quo «με εξαναγκασμό» κοντά στο ελεγχόμενο από την Ιαπωνία νησί της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας που αποκαλεί Σενκάκου, το οποίο επίσης διεκδικεί το Πεκίνο και αποκαλεί Ντιαόγιου.

Η Κίνα στοχεύει να οικοδομήσει έναν «στρατό παγκόσμιας κλάσης» και έχει στηριχτεί στη συγχώνευση στρατιωτικών και πολιτικών πόρων, ανέφερε η έκθεση.

Σε ένα νέο κεφάλαιο αφιερωμένο στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η έκθεση ανέφερε ότι η διεθνής απομόνωση και η κούραση της Ρωσίας από τον πόλεμο μπορεί να αυξήσει τη σημασία της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας της Μόσχας με την Κίνα.

Η έκθεση ανέφερε ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να παρακολουθείται στενά γιατί θα μπορούσε να έχει «άμεσο αντίκτυπο» στην ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Η Κίνα και η Ρωσία εντείνουν τις κοινές επιχειρήσεις και ασκήσεις που περιλαμβάνουν πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη τους γύρω από την Ιαπωνία, ενώ το Πεκίνο απειλεί να χρησιμοποιήσει βία στην Ταϊβάν και να κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις, είπε ο Κισίντα.

Η έκθεση έρχεται καθώς η κυβέρνηση του Κισίντα δεσμεύεται να ενισχύσει τη στρατιωτική ικανότητα και τον προϋπολογισμό της Ιαπωνίας στο πλαίσιο μιας αναθεωρημένης στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και βασικών κατευθυντήριων γραμμών άμυνας που προγραμματίζονται να κυκλοφορήσουν αργότερα αυτό το έτος.

Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Κισίντα ζήτησε να διπλασιαστούν οι στρατιωτικές δαπάνες της Ιαπωνίας στο 2% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με το πρότυπο του ΝΑΤΟ, σε περίπου 10 τρισεκατομμύρια γιεν (72,6 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πρόσφατες έρευνες μέσων ενημέρωσης έδειξαν ότι η πλειονότητα του ιαπωνικού κοινού υποστηρίζει αυξημένες αμυντικές δαπάνες και αποτροπή, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής ικανότητας προληπτικού χτυπήματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα