ΑΘΗΝΑ
09:07
|
05.05.2024
Περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές του Μεξικού ενανιώνονται στην κατασκευή του πολυδάπανου «τρένου των Μάγια» στη Γιουκατάν, καταγγέλλοντας περιβαλλοντική καταστροφή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αρκετές περιβαλλοντικές ομάδες υπέβαλαν αίτημα την Πέμπτη λέγοντας ότι «το Μεξικό αποτυγχάνει να επιβάλει αποτελεσματικά τους περιβαλλοντικούς νόμους του για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων» που σχετίζεται με το έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του Μεξικανού Προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής με την ονομασία «τρένο των Μάγια».

Το εμβληματικό έργο του Λόπες Ομπραδόρ, για την προσέλκυση τουριστών στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, έχει τεθεί από νομικές προκλήσεις, καθώς οι ομάδες ισχυρίζονται ότι η γραμμή μήκους 1.470 χιλιομέτρων (910 μίλια) διέρχεται βιαστικά χωρίς επαρκείς μελέτες των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το συγεκριμένο έργο καταστρέφει μεγάλα τμήματα της ζούγκλας και του φυσικού τοπίου, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχημάτων, όπως αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

«Οι ανεπαρκείς μελέτες εδάφους και γεωφυσικής αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη την ευθραυστότητα του καρστίου και του εδάφους της χερσονήσου Γιουκατάν, με αποτέλεσμα αυξημένους κινδύνους βύθισης υποδομών και ατυχημάτων στη μεταφορά καυσίμων», ανέφερε η ανακοίνωση των ομάδων, την οποία υπέβαλαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά (USMCA) με την Επιτροπή για την Περιβαλλοντική Συνεργασία (CEC).

Την Τρίτη, ο Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι το έργο είχε θεωρηθεί θέμα εθνικής ασφάλειας, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει την εξέλιξη της ανάπτυξης παρά μια σειρά νομικών εντολών που καθυστερούν την κατασκευή.

Η CEC έχει 30 ημέρες για να εξετάσει την υποβολή και να καθορίσει εάν πληροί τις προϋποθέσεις για να αναλάβει δράση βάσει της συμφωνίας USMCA, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το ακτιβιστικό κίνημα «Selvame del Tren», που συμμετείχε στην υποβολή, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα την Πέμπτη για να ανακοινώσει μια εκστρατεία που ονόμασε «το άβολο μαξιλάρι».

Ακτιβιστές και ντόπιοι διαμαρτύρονται σε ένα από τα κατασκευαστικά τμήματα του τρένου των Μάγια λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της καταστροφής της ζούγκλας που προκλήθηκε από το έργο, στην Πλάγια Ντελ Κάρμεν στο Μεξικό

Οι ακτιβιστές κατονόμασαν 15 στελέχη επιχειρήσεων και πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Λόπεζ Ομπραδόρ, ως εκείνους θα πρέπει να δυσκολεύονται να κοιμηθούν τη νύχτα λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκλήθηκε από το έργο.

«Πρέπει να ξυπνήσουμε στο Μεξικό, όχι μόνο για περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά για το κράτος δικαίου, τον σεβασμό του νόμου της ανώτατης αρχής», δήλωσε η ακτιβίστρια Τζέμα Σαντάνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Μακρόν: Να διατηρηθεί ο διάλογος με την Ρωσία

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

Κούβα: Συγκέντρωση και διαδήλωση φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης

Κάιρο: Καμία συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα