ΑΘΗΝΑ
23:41
|
28.09.2022
Τα αμοιβαία συμφέροντα του Πούτιν με τον Σαουδάραβα Πρίγκηπα Σαλμάν ακύρωσαν τις πρόσφατες πιέσεις Μπάιντεν για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο μέρες μετά τη σύνοδο Τουρκίας-Ιράν και Ρωσίας στην Τεχεράνη και πέντε μέρες μετά τη σύνοδο των ΗΠΑ με χώρες του Κόλπου στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ επέλεξε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Σαουδάραβα Πρίγκηπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να εξάρουν αμφότεροι στη συνέχεια αφενός «το εξαιρετικό επίπεδο των φιλικών σχέσεων» μεταξύ Μόσχας και Ριάντ και να συζητήσουν θέματα ενεργειακής συνεργασίας.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται πως οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και εστίασαν στη σημασία της περαιτέρω συνεργασίας τους εντός του σχήματος ΟPEC+.

Και οι δύο εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για το γεγονός πως οι χώρες του ΟPEC+ συνεχίζουν με συνέπεια την εκπλήρωση των υποχρεώσουν που έχουν αναλάβει για τη «διατήρηση της απαραίτητης ισορροπίας και σταθερότητας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας». Έμμεση πλην σαφής ήταν η αναφορά τους στις αποτυχημένες προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να πείσει στη διάρκεια της συνόδου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου να αυξήσουν την πετρελαϊκή παραγωγή για να διευκολύνουν τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και την ενεργειακή επάρκεια των χωρών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν (ακριβώς εξαιτίας των κυρώσεων που οι ίδιες επέβαλαν) ενεργειακή κρίση.

Στο τέλος ο Πρόεδρος Πούτιν και ο Σαουδάραβας Πρίγκηπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν τόνισαν πως συζήτησαν και την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία μετά και από την τριμερή σύνοδο Ιράν-Ρωσίας και Τουρκίας στην Τεχεράνη την περασμένη Τρίτη, 19 Ιουλίου, στο πλαίσιο της λεγόμενης διπλωματικής ειρηνευτικής «διαδικασίας της Αστάνα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το «χάος» δεν θα γίνει αποδεκτό, λέει ο Πρόεδρος του Ιράν

Υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία τα δημοψηφίσματα, λέει η Μόσχα

ΥΠ.ΕΞ: «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της»

Το «Yunus» βγαίνει παγανιά…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα