ΑΘΗΝΑ
19:30
|
25.09.2022
Κήρυξη κατάστασης έκτακτης αναγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων από τον ΠΟΥ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την κήρυξη κατάστασης έκτακτης αναγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων ανακοίνωσε το Σάββατο ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο ίδιος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος. Την ίδια ώρα, επεσήμανε πως η επιτροπή των ειδικών παρέμεινε διχασμένη ως προς την αναγκαιότητα κήρυξης του ανώτατου επιπέδου συναγερμού, με εννέα μέλη να τάσσονται κατά και έξι υπέρ της κήρυξης, γεγονός που τον ώθησε να λάβει την τελική απόφαση.  

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα του Reuters, η απόφαση αυτή προέκυψε λόγω των ανησυχιών για την κλιμάκωση των ποσοστών κρουσμάτων και την έλλειψη εμβολίων και μεθόδων θεραπείας.

Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του ΠΟΥ να εκδώσει τη δήλωση PHEIC, η οποία μέχρι τώρα είχε εφαρμοστεί μόνο στην πανδημία του κορονοϊού και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση εξέφρασαν εμπειρογνώμονες στον χώρο της υγείας, με την  επικεφαλής επιδημιών και επιδημιολογίας στο Wellcome Trust,  Josie Golding, να επισημαίνει πως αυτό θα βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης της ιογενούς νόσου. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να περιμένουμε να κλιμακωθούν οι ασθένειες πριν παρέμβουμε» σημείωσε.

«Η μη κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε αυτό το σημείο θα ήταν μια ιστορική χαμένη ευκαιρία», δήλωσε ο Λόρενς Γκόστιν, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Τζορτζτάουν στην Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζοντας την απόφαση πολιτικά γενναία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγορεύεται το καθάρισμα στο εθνικό μουσείο της Ολλανδίας

Υπογραφή πρωτοκόλλου για τον τερματισμό της σύγκρουσης Κιργιστάν-Τατζικιστάν

Anadolu: Μεταφορά δεκάδων τεθωρακισμένων σε Λέσβο και Σάμο

Ανεπιθύμητος ο Ρότζερ Γουότερς στην Πολωνία;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα