Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα ξεκινήσει μια αφρικανική περιοδεία στην Αίγυπτο την Κυριακή, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τη ζήτηση για μη δυτικές συμμαχίες, καθώς η Μόσχα αντεπιτίθεται στη διεθνή μομφή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Στην Αίγυπτο, ο Λαβρόφ θα συναντήσει αξιωματούχους που προσπαθούν να εναρμονίσουν βαθιές σχέσεις με τη Ρωσία με τη στενή τους σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μαζί με άλλες δυτικές δυνάμεις προσπάθησαν να απομονώσουν τη Ρωσία με σκληρές κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Αφού συναντηθεί με μέλη του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, θα ταξιδέψει στην Αιθιοπία και την Ουγκάντα, δύο χώρες των οποίων οι σχέσεις με τη Δύση έχουν υποστεί ένταση, καθώς και στη Δημοκρατία του Κονγκό.
Η Αίγυπτος έχει σημαντικούς στρατηγικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία υπήρξε βασική πηγή τα τελευταία χρόνια σιταριού, όπλων και – μέχρι ωσότου ο πόλεμος περιέπλεξε την κατάσταση – τουριστών.
Αυτή την εβδομάδα, η ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Rosatom ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Αιγύπτου, το μεγαλύτερο ρωσοαιγυπτιακό έργο από τότε που ολοκληρώθηκε το Υψηλό Φράγμα του Ασουάν στο Νείλο το 1970.
Αυτοί οι δεσμοί έχουν προκαλέσει θυμό στα δυτικά κράτη, μια ομάδα των οποίων ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση και τον Αραβικό Σύνδεσμο ενόψει της επίσκεψης του Λαβρόφ να μην εισακούν τη ρωσική εκδοχή των γεγονότων στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες.
Το Κίεβο και η Δύση λένε ότι η Ρωσία διεξάγει μια ιμπεριαλιστική αρπαγή γης στην Ουκρανία, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία και την επισιτιστική ασφάλεια. Η Ρωσία λέει ότι διεξάγει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον επικίνδυνων εθνικιστών, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις για την επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης.
Η σχέση της Αιγύπτου με τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει κεντρική και, σύμφωνα με τη θέση της Δύσης, απέσυρε τουλάχιστον ένα ρωσικό φορτίο σίτου που η Ουκρανία είπε ότι είχε κλαπεί από κατεχόμενα εδάφη.
Ωστόσο, η δυτική στάση στον πόλεμο έχει αποκτήσει περιορισμένη έλξη στον αραβικό κόσμο και την Αφρική, όπου οι κυβερνήσεις είναι δεκτικές σε μη δυτικές εναλλακτικές, είπε η Χ.Α. Χέλιερ του Royal United Services Institute, μιας δεξαμενής σκέψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Αίγυπτος «αναγνωρίζει ότι ο κόσμος γίνεται περισσότερο και όχι λιγότερο πολυπολικός και δεν θέλει να περιοριστεί σε μια σχέση που προνομιάζει τη Δύση πάνω από όλα», είπε.
“ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΜΕ ΚΗΡΥΓΜΑ ΠΟΤΕ”
Σε συνέντευξή του σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, ο Λαβρόφ τόνισε την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης για την αποαποικιοποίηση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και το έργο της Μόσχας για την αποκατάσταση των δεσμών στην Αφρική από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, λέγοντας ότι μια δεύτερη σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής σχεδιάστηκε για το επόμενο έτος.
«Δεν τους κάναμε κήρυγμα ποτέ (στα αφρικανικά κράτη), πάντα τους βοηθούσαμε να λύσουν προβλήματα που τους επιτρέπουν να ζουν στη χώρα τους όπως θέλουν», είπε, απεικονίζοντας μια αντίθεση με αυτό που απεικόνισε ως τις προσπάθειες των ΗΠΑ να κατευθύνουν τις χώρες στην περιοχή μακριά από τη Ρωσία και την Κίνα.
Στην Αφρική, η Ρωσία βρήκε ανοίγματα για να αποκαταστήσει την επιρροή της προσφέροντας βοήθεια για την ασφάλεια με λιγότερους όρους από τη Δύση και πολιτική κάλυψη από τη δυτική κριτική, δήλωσε ο Θίοντορ Μέρφι, διευθυντής Αφρικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Μια χώρα στην οποία έχει χτίσει δεσμούς είναι η Αιθιοπία, όπου οι σχέσεις με τη Δύση επιδεινώθηκαν μετά την έκρηξη σύγκρουσης στη βόρεια περιοχή Τιγκράι το 2020, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει τη δημοσιονομική στήριξη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναστείλει μια εμπορική συμφωνία που δίνει στην Αιθιοπία προνομιακή πρόσβαση στην αγορά.
Η Αιθιοπία, το δεύτερο σε πληθυσμό έθνος της Αφρικής, επιδιώκει να απελευθερώσει τη σκληρωτική κρατική οικονομία της.
Οι σχέσεις μεταξύ της πλούσιας σε πετρέλαιο Ουγκάντα και της Δύσης έχουν επίσης ξεθωριάσει λόγω υποτιθέμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας, εκλογικής βίας και αχαλίνωτης διαφθοράς.
Καθώς τα αφρικανικά κράτη αναζητούν εναλλακτικές, αντιμετωπίζουν ένα «αμελητέο έως ανύπαρκτο» κόστος στη σφυρηλάτηση δεσμών με τη Ρωσία, δεδομένης της απροθυμίας της Δύσης να αποσύρει τη βοήθεια και την αναπτυξιακή χρηματοδότηση στην περιοχή, είπε ο Μέρφι.