ΑΘΗΝΑ
06:05
|
24.04.2024
Η Gazprom επικαλείται την έλλειψη μίας άλλης τουρμπίνας του αγωγού από το σταθμό στην Portovaya που στάλθηκε για συντήρηση στον Καναδά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται τα σκαμπανεβάσματα στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του ρωσο-γερμανικού αγωγού  Nord Stream 1.

Τέσσερις μέρες μετά την επαναλειτουργία του αγωγού (έπειτα από καθιερωμένο 10ήμερο ετήσιο σέρβις που κάνουν οι αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες στο δίκτυο του αγωγού) το πρακτορείο Reuters και η γερμανική εφημερίδα FAZ υποστηρίζουν ότι από αύριο Τρίτη η ροή θα περιοριστεί σε 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τη μέρα, ποσότητα που αποτελεί το 20% της δυνατότητας φυσικού αερίου που μπορεί να μεταφερθεί μέσω του αγωγού.

 Η αφορμή που φαίνεται πως επικαλείται η ρωσική πλευρά είναι η έλλειψη μίας άλλης τουρμπίνας του αγωγού από το σταθμό στην Portovaya που στάλθηκε για συντήρηση στον Καναδά (πέρα από την πρώτη τουρμπίνα της Ζίμενς που έχει ήδη επιστραφεί στη Ρωσία από τον Καναδά μετά από γερμανικές πιέσεις σε ΗΠΑ και Καναδά για κατ’ εξαίρεση παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων).

Η νέα ανακοίνωση της ρωσικής εταιρίας Gazprom αναφέρει πως η ροή του φυσικού αερίου προς τη Γερμανία θα μειωθεί από αύριο στις 4.00 το πρωί (ώρα Γκρίνουιτς) φθάνοντας το 1/5 της κανονικής ποσότητας.

Προβλέπει πλήρη διακοπή ροής η ΕΕ

Μιλώντας νωρίτερα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέβλεψε πως αργά ή γρήγορα θα σταματήσει εντελώς η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Κάλεσε τις χώρες μέλη να προετοιμαστούν.

«Προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει μόνο εν μέρει φυσικό αέριο ή καθόλου, 12 κράτη μέλη της ΕΕ», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν. «Ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο: μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου αργά ή γρήγορα» πρόσθεσε.

Εικόνα


Η φον ντερ Λάιεν κάλεσε τις χώρες που εξαρτώνται λιγότερο από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου (π.χ. Ισπανία) να συμμετάσχουν επίσης στις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας. «Ακόμη και τα κράτη μέλη], που δεν παίρνουν σχεδόν καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία, δεν μπορούν να αποφύγουν τις συνέπειες μιας πιθανής διακοπής του εφοδιασμού στην εγχώρια αγορά μας», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Επανάφερε δε στο τραπέζι την πρότασή της για μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ κατά 15% μολονότι έχει ήδη απορριφθεί από πάνω από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αναφέροντας:  «Είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωσή τους, ώστε όλοι να εξοικονομούν περισσότερο αέριο και να το μοιράζονται με εκείνα τα μέλη που έχουν υποφέρει περισσότερο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα