ΑΘΗΝΑ
00:49
|
21.05.2024
Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις αντικαθεστωτικών στη χώρα της Ασίας εδώ και δεκαετίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ εκτέλεσε τέσσερις ακτιβιστές κατά του πραξικοπήματος, συμπεριλαμβανομένου ενός στενού συνεργάτη της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι, προκαλώντας ευρεία καταδίκη και οργή.

Οι τέσσερις άνδρες εκτελέστηκαν λόγω της συμμετοχής τους στην οργάνωση «βίαιων και απάνθρωπων τρομοκρατικών ενεργειών», ανέφερε τη Δευτέρα η κρατική εφημερίδα Global New Light of Myanmar.

Οι άνδρες καταδικάστηκαν σε θάνατο σε μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών τον Ιανουάριο, αφού κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν πολιτοφυλακές εναντίον του στρατού, στρατό, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία σε ένα πραξικόπημα τον Φλεβάρη του 2021.

Ο Πιο Ζίγια Τάο, πρώην βουλευτής του κόμματος National League for Democracy (NLD) της Αούνγκ Σαν Σου Κι και ο γνωστός ακτιβιστής για τα δημοκρατικά δικαιώματα Κιο Μιν Γιου κρίθηκαν ένοχοι για αδικήματα σύμφωνα με τους νόμους κατά της τρομοκρατίας.

Ο Τάο, ένας καλλιτέχνης της hip-hop που είχε συλληφθεί για τους στίχους του, κατηγορήθηκε πως ηγήθηκε επιθέσεων κατά των δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης ένοπλης επίθεσης τον Αύγουστο που άφησε νεκρούς πέντε αστυνομικούς.

Οι άλλοι δύο άνδρες, καταδικάστηκαν στη θανατική ποινή για τη δολοφονία μιας γυναίκας που κατηγόρησαν ότι ήταν πληροφοριοδότης της στρατιωτικής κυβέρνησης στη Γιανγκόν.

Οι εκτελέσεις σηματοδοτούν την πρώτη χρήση θανατικής ποινής στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας εδώ και δεκαετίες.

Οι τελευταίες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με την Assistance Association of Political Prisoners (AAPP), μια ομάδα ακτιβιστών. 

«Θρασύδειλη πράξη σκληρότητας»

Ο Yadanar Maung, εκπρόσωπος της Justice For Myanmar, είπε ότι οι εκτελέσεις ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ζήτησε περαιτέρω κυρώσεις κατά του κυβερνώντος κρατικού συμβουλίου διοίκησης. «Όλοι οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτήν την θρασύτατη πράξη σκληρότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο στο Al Jazeera.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει τώρα για να τερματιστεί η απόλυτη ατιμωρησία της τρομοκρατικής χούντας. Η διεθνής απάντηση σε αυτές τις εκτελέσεις και τα άλλα εγκλήματα πρέπει να περιλαμβάνει συντονισμένες στοχευμένες κυρώσεις κατά της χούντας και των επιχειρηματικών συμφερόντων της και παγκόσμιο εμπάργκο όπλων. Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Myanma Oil and Gas Enterprise, για να σταματήσουν τα κεφάλαια πετρελαίου και φυσικού αερίου να χρηματοδοτούν τις φρικαλεότητες της χούντας».

Ο Τόμας Άντριους,  ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ, δήλωσε ότι είναι «εξοργισμένος και συντετριμμένος» για τις εκτελέσεις.

«Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειές τους, τους φίλους και τους αγαπημένους τους και όλους τους ανθρώπους στη Μιανμάρ που είναι θύματα των κλιμακούμενων φρικαλεοτήτων της χούντας… Αυτές οι άθλιες πράξεις πρέπει να αποτελέσουν σημείο καμπής για τη διεθνή κοινότητα».

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Yoshimasa Hayashi δήλωσε ότι οι εκτελέσεις θα απομονώσουν περαιτέρω τη Μιανμάρ στη διεθνή κοινότητα και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή θέμα βαθιάς ανησυχίας.

Οι επιβολή της θανατικής ποινής στους τέσσερις άνδρες είχε καταδικαστεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να περιγράφει τις προγραμματισμένες εκτελέσεις ως «κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή».

Η κυβέρνηση, η οποία έχει καταδικάσει δεκάδες ακτιβιστές σε θάνατο μετά το πραξικόπημα , υπερασπίστηκε τις προγραμματισμένες εκτελέσεις ως νόμιμες και αναγκαίες.

«Τουλάχιστον 50 αθώοι πολίτες, εξαιρουμένων των δυνάμεων ασφαλείας, πέθαναν εξαιτίας τους», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού Zaw Min Tun σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα. «Πώς μπορείς να πεις ότι αυτό δεν είναι δικαιοσύνη;»

Η Μιανμάρ μαστίζεται από συγκρούσεις μετά το πραξικόπημα του περασμένου έτους, το οποίο ανέτρεψε την Αούνγκ Σαν Σου Κι από την εξουσία, με τη βία να εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα, αφού ο στρατός συνέτριψε κυρίως ειρηνικές διαδηλώσεις στις πόλεις.

Περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας από το πραξικόπημα, σύμφωνα με την AAPP.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπερήφανος δηλώνει ο Ιβάν Σαββίδης για τον ΠΑΟΚ

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Κλιματικής κρίσης ετοιμάζουν οι πυροσβέστες

Λαμία: Σταφυλόκοκκος στα γεύματα που προκάλεσαν δηλητηρίαση στους μαθητές

Ιταλία: Γέννησε στο κρουαζιερόπλοιο και σκότωσε το βρέφος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα