ΑΘΗΝΑ
04:23
|
26.04.2024
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εξέφρασε την επιθυμία του για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με το Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρίγκιπας και de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εξέφρασε την προθυμία του βασιλείου να διεξαγάγει επίσημες πολιτικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ιράν επικαλούμενος τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ.

Σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναανί, δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Φουάντ Χουσεΐν, επικοινώνησε με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής στην οποία οι Άραβες ηγέτες και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πραγματοποίησαν στην Τζέντα στα μέσα Ιουλίου.

Επισημαίνοντας τα «καλά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα» πέντε γύρων συνομιλιών που φιλοξένησε το Ιράκ μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, ο Καναανί δήλωσε ότι ο κορυφαίος Ιρακινός διπλωμάτης πληροφόρησε τον Ιρανό ομόλογό του ότι ο Μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Τζέντα ότι το Ριάντ επιθυμεί την έναρξη επίσημων πολιτικών διαπραγματεύσεων με το Ιράν στο Ιράκ.

«Το έδαφος είναι έτοιμο για να πραγματοποιήσουμε την επόμενη συνάντηση (με την Σαουδική Αραβία) σε πολιτικό και επίσημο επίπεδο. Ευχαριστούμε επίσης την ιρακινή κυβέρνηση για τον θετικό της ρόλο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Η Βαγδάτη έχει μέχρι στιγμής φιλοξενήσει αρκετούς γύρους συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ επιδεινώθηκαν μετά την εκτέλεση του σιίτη κληρικού σεΐχη Νιμρ Αλ-Νιμρ, ενός επικριτή της σαουδαραβικής μοναρχίας, στη Σαουδική Αραβία τον Ιανουάριο του 2016. Το Ριάντ απάντησε στις επιθέσεις οργισμένων διαδηλωτών στην πρεσβεία του στην πρωτεύουσα του Ιράν διακόπτοντας τους δεσμούς με την Τεχεράνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα