ΑΘΗΝΑ
20:52
|
28.09.2024
Κινέζοι αστροναύτες εισήλθαν επιτυχώς σήμερα στην εργαστηριακή μονάδα Wentian που συνδέθηκε χθες με τον διαστημικό σταθμό Tiangong.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις Κινέζοι αστροναύτες που επέβαιναν στον διαστημικό σταθμό της χώρας, εισήλθαν με επιτυχία στην εργαστηριακή μονάδα που απογειώθηκε εχθές από το κοσμοδρόμιο Γουεντσάνγκ, όπως ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία της Κίνας.

Η Κίνα εκτόξευσε το διαστημικό της εργαστήριο που ονομάζεται Βεντιάν την Κυριακή, στέλνοντας το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της χώρας στην τροχιά της Γης ώστε να γίνει μέρος του διαστημικού σταθμού με το όνομα Tiangong, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή. Η μονάδα Wentian συνδέθηκε επιτυχώς με τον διαστημικό σταθμό αφού εισήλθε στην προγραμματισμένη τροχιά.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που δύο κινεζικά διαστημόπλοια συναντήθηκαν και συνδέθηκαν σε τροχιά, καθώς και η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε συνάντηση και σύνδεση στο διάστημα κατά τη διάρκεια της παραμονής των Κινέζων αστροναυτών σε τροχιά στον διαστημικό σταθμό, δήλωσε στα επίσημα μέσα ενημέρωσης η διαστημική υπηρεσία της Κίνας (CMSA).

Μετά την σύνδεση, οι τρεις αστροναύτες που κατασκευάζουν τον διαστημικό σταθμό μπήκαν στο εργαστήριο. Οι αστροναύτες θα διεξάγουν εργασίες σε τροχιά και θα πραγματοποιήσουν δραστηριότητες εκτός του διαστημικού σταθμού.

Τις επόμενες εβδομάδες, η μονάδα Wentian θα επανατοποθετηθεί από μια ρομποτική συσκευή από την εμπρόσθια υποδοχή του διαστημικού σταθμού σε μια πλευρική υποδοχή, όπου θα παραμείνει και θα προετοιμαστεί για μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις, όπως ανέφεραν οι σχεδιαστές της αποστολής.

Η νέα εργαστηριακή μονάδα θα λειτουργήσει τόσο ως αντίγραφο ασφαλείας της βασικής μονάδας όσο και ως μια ισχυρή πλατφόρμα επιστημονικών πειραμάτων. Η μονάδα Wentian αποτελείται από μια καμπίνα εργασίας, μια καμπίνα αεροφράκτη και μια καμπίνα πόρων.

Το εργαστήριο, το οποίο έχει το μέγεθος ενός βαγονιού του μετρό, είναι το βαρύτερο ενεργό διαστημικό σκάφος μίας καμπίνας σε τροχιά στον κόσμο, σύμφωνα με τον Λιου Γκανγκ, αναπληρωτή επικεφαλής σχεδιαστή του επανδρωμένου διαστημικού προγράμματος της Κίνας για το σύστημα διαστημικών σταθμών.

Η κατασκευή του διαστημικού σταθμού Tiangong της Κίνας αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος. Στη συνέχεια θα εξελιχθεί από μια ενιαία δομή σε ένα εθνικό διαστημικό εργαστήριο με τρεις μονάδες, την βασική μονάδα που ονομάζεται Tianhe, και τις εργαστηριακές μονάδες που ονομάζονται Wentian και Mengtian.

Η μονάδα Tianhe απογειώθηκε τον Απρίλιο του 2021 και η μονάδα Mengtian αναμένεται να απογειωθεί τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, και θα συνδεθεί με τον διαστημικό σταθμό.

Οι τρεις αστροναύτες που στάλθηκαν σε τροχιά στις 5 Ιουνίου θα βοηθήσουν στη συναρμολόγηση των μονάδων κατά την διάρκεια της εξάμηνης διαστημικής αποστολής τους. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε τροχιά, θα παρακολουθήσουν επίσης το φορτηγό σκάφος Tianzhou-5 και το διαστημόπλοιο Shenzhou-15 να συνδέονται με την βασική μονάδα. Στη συνέχεια, θα ζήσουν και θα συνεργαστούν με την επόμενη παρτίδα αστροναυτών πριν επιστρέψουν στη Γη.

Μόλις είναι έτοιμος ο διαστημικός σταθμός χαμηλής πτήσης, η Κίνα θα είναι η μόνη χώρα που διαθέτει διαστημικό σταθμό. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) της Ρωσίας αποτελεί συνεργατικό έργο πολλών χωρών. Οι παρατηρητές λένε ότι ο Κινεζικός Διαστημικός Σταθμός (CSS) μπορεί να γίνει ο μοναδικός διαστημικός σταθμός που θα παραμείνει σε τροχιά μόλις αποσυρθεί ο ISS τα επόμενα χρόνια.

Το σημαντικό χαρακτηριστικό του υπό κατασκευή διαστημικού σταθμού της Κίνας είναι οι δύο ρομποτικοί βραχίονές του, ειδικά ο μακρύς για τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία τους για την ικανότητά του να αρπάζει αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων από το διάστημα.

Ο βραχίονας μήκους 10 μέτρων νωρίτερα άρπαξε με επιτυχία και μετακίνησε ένα φορτηγό πλοίο Tianzhou-2 20 τόνων σε μια δοκιμή, σύμφωνα με το Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής της Κίνας (CMSEO).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποχώρηση της Apple από τις διαπραγματεύσεις για επένδυση στην OpenAI

Επιστήμονες μελετούν την περίπτωση ζώου με διάρκεια ζωής έως και 400 χρόνια

Χιλή: Αστρονόμοι παρουσίασαν τον πιο λεπτομερή χάρτη του Γαλαξία μας

Ρώσος κοσμοναύτης: Η Νότια Αμερική αλλάζει ραγδαία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα