ΑΘΗΝΑ
04:28
|
28.04.2024
Προερχόμενη από μια περιθωριοποιημένη εθνοτική ομάδα η Ντραουπάντι Μουρμού εξελέγη με ποσοστό μεγαλύτερο από 64%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίσημα ορκίστηκε σήμερα, ως 15ος πρόεδρος της Ινδίας, η Ντραουπάνται Μουρμού, η δεύτερη γυναίκα που καταλαμβάνει το συγκεκριμένο αξίωμα στη χώρα και η πρώτη προερχόμενη από μια περιθωριοποιημένη εθνοτική ομάδα της χώρας.

Η τελετή, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τα ινδικά τηλεοπτικά κανάλια, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου της χώρας στο Νέο Δελχί.

«Είμαι τυχερή που αναλαμβάνω αυτή τη θέση, τη χρονιά που συμπίπτει με την 75η επέτειο της ανεξαρτησίας. Θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ανταποκριθούμε στις ελπίδες που είχαν οι μαχητές της ελευθερίας μας για τους πολίτες της ανεξάρτητης Ινδίας», είπε η νέα πρόεδρος στην πρώτη της ομιλία ως πρόεδρος μετά την ορκωμοσία.

Η Ντραουπάντι Μούρμου, στα 64 της γίνεται η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος της Ινδίας μετά την Πρατίμπχα Πατίλ και εξελέγη με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα, του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Ο Murmu, γεννημένος στις 20 Ιουνίου 1958, είναι πρώην κυβερνήτης της πολιτείας Τζαρκχάντ. Προέρχεται από τη φυλή Σαντάλ (στην ανατολική πολιτεία Οντίσα) και είναι η πρώτη πρόεδρος από τις φυλές που ανήκουν ιστορικά σε χαμηλές κάστες. Είναι, επίσης, η πρώτη πρόεδρος της Ινδίας που γεννήθηκε σε μια ελεύθερη χώρα, δηλαδή μετά την ανεξαρτησία του έθνους από τους Βρετανούς το 1947.

«Η δύναμη της δημοκρατίας μας είναι ότι η κόρη μιας φτωχής οικογένειας, που γεννήθηκε σε μια απομακρυσμένη φυλετική περιοχή, μπορεί να φτάσει στο ανώτατο συνταγματικό αξίωμα στην Ινδία. Είναι μεγάλη χαρά για μένα που εκείνοι που έχουν στερηθεί τα οφέλη της ανάπτυξης για αιώνες, οι φτωχοί, οι Νταλίτ (το επίσημο όνομα των κατώτερων καστών), οι φυλές, βλέπουν την αντανάκλασή τους σε μένα», είπε η Μουρμού στην ομιλία της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα