ΑΘΗΝΑ
00:57
|
18.05.2024
Θα προτείνει έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στην ΕΕ σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου αναμένεται να προωθήσει ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει του αυριανού Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναφέρεται ότι  «παράλληλα με το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και την προετοιμασία για την διασφάλισης της επάρκειας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να εργάζεται και στη κατεύθυνση κοινής ευρωπαϊκής λύσης».

Η κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού θα είναι η δημιουργία  πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

Οι ανακοινώσεις Σκρέκα για νέα αύξηση στα τιμολόγια

Νωρίτερα, σήμερα το μεσημέρι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε πως οι τελικές τιμές καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο διαμορφώνονται στα 15 με 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συγκεκριμένα η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα). Το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων φθάνει τον επόμενο μήνα στο 1,136 δισεκ. ευρώ και απορροφά το 90 % της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές, το 100 % για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου, το 80 % για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν νωρίτερα οι προμηθευτές είναι ενδεικτικά: ΔΕΗ 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα, Ήρων 0,495Euro/kWh, Protergia 0,54913 Euro/kWh με περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή. Η τελική τιμή προκύπτει με την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης από τα τιμολόγια των προμηθευτών. Αναμένονται εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα