ΑΘΗΝΑ
23:36
|
23.04.2024
Επαναφέρει τις απειλές για χτύπημα κατά του Ισραήλ σε στεριά και θάλασσα, εάν ξεκινήσουν γεωτρήσεις δίχως να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα του Λιβάνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνέντευξη σε θέματα επικαιρότητας που άπτονται των ενεργειακών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο και σχετίζονται μεταξύ άλλων και με τις πολυετείς διαφορές Λιβάνου- Ισραήλ έδωσε απόψε ο ηγέτης της λιβανέζικης πολιτικής και στρατιωτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο αραβικό δίκτυο Μαγιαντίν.

Ο Λιβανέζος πολιτικός ηγέτης, που φαντάζει «κόκκινο» πανί από ΗΠΑ και Ισραήλ, κάλεσε τον λαό της χώρας του να έχει αυτοπεποίθηση για τις πολεμικές δυνατότητες της «οργάνωσης αντίστασης». Σύμφωνα με ρεπορτάζ του λιβανέζικού δικτύου Naharnet, ο Χασάν Νασράλα ανέφερε ότι πλέον τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ μπαίνουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εδώ και χρόνια και πως «ο εχθρός», εννοώντας το Ισραήλ, απέτυχε να τα καταρρίψει.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περιφερειακής σύρραξης στην περιοχή σε περίπτωση που άλλες δυνάμεις (π.χ. Ισραήλ) καλέσουν στο πλευρό τους τους στρατούς άλλων χωρών (ΗΠΑ) να συνδράμουν σε μία σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ. Τόνισε πως η οργάνωσή του δεν σκοπεύει να ζητήσει βοήθεια από άλλους εκτός και εάν οι δυνάμεις επίθεσης ενεργοποιήσουν βοήθεια από συμμάχους τους.

«Δεν έχουμε ζητήσει από κανέναν να πάρει το πλευρό μας σε έναν μελλοντικό πόλεμο, όμως, δεν είναι γνωστό εάν οι άλλες δυνάμεις θα έχουν βοήθεια. Τότε (εάν έχουν βοήθεια) αυτό είναι μία ισχυρή πιθανότητα. Κανείς δεν εύχεται πόλεμο. Η απόφαση είναι στα χέρια του Ισραήλ και όχι στα δικά μας» είπε χαρακτηριστικά ο Χασάν Νασράλα.

Επανάφερε τις απειλές για χτύπημα της Χεζμπολάχ σε πλατφόρμες γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περίπτωση που επιχειρηθεί να παραβιαστούν τα δικαιώματα του Λιβάνου σε διαφιλονικούμενη περιοχή. Αναφέρθηκε και στην πλατφόρμα που έχει στήσει κοντά στο κοίτασμα Καρίς η ελληνική εταιρία ενέργειας, Energean, σε συμφωνία με τις ισραηλινές αρχές.

Όπως είπε αυτή (η πλατφόρμα) δεν είναι «ελληνικό πλοίο αλλά ιδιοκτησία των ισραηλινών που χρησιμοποιούν την ελληνική εταιρία» ώσπου οι παρευρισκόμενοι συνειδητοποίησαν «ότι βρίσκονται σε επισφαλές μέρος».

Προειδοποίησε ότι εάν ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς, προτού ο Λίβανος εξασφαλίσει τα δικαιώματά του, τότε «θα βρεθούμε μπροστά σε πρόβλημα» έναντι του οποίου η Χεζμπολάχ θα κάνει ο,τιδήποτε για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα της χώρας.

«Η μπάλα τώρα δεν είναι στο γήπεδο του Λιβάνου γιατί είναι η πλευρά στην οποία έχει απαγορευτεί να κάνει γεωτρήσεις σε διαφιλονικούμενη περιοχή» και ζητούν να τηρήσει όρια που απαιτούν από το λιβανέζικο κράτος να άρει το βέτο σε εταιρίες που θα ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις είπε σε άλλο σημείο ο Χασάν Νασράλα.  Προειδοποίησε με εξαπόλυση στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που θιχτούν λιβανέζικα κυριαρχικά δικαιώματα στην εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ξεκαθαρίζοντας πως «όλα τα οικόπεδα είναι υπό απειλή και όχι μόνον το Καρίς», όπως επίσης «ισραηλινοί στόχοι σε θάλασσα και στεριά οι οποίοι είναι εντός του βεληνεκούς «πυραύλων ακριβείας της αντίστασης».

Εκτίμησε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν επιθυμεί πόλεμο στην περιοχή και πως αυτό είναι «ευκαιρία για μας ώσε να πιέσουμε για να πάρουμε το πετρέλαιό μας».

Θύμισε ότι μετά τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει τον Ιούλιο του 2016 μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ ο «εχθρός είναι πιο προσεκτικός» αφού συνειδητοποίησε ότι οι δυνάμεις της αντίστασης έγιναν «επικίνδυνες και μπορούν να φθάσουν ως το κεντρικό Ισραήλ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα