Συντασσόμενη με την εισαγγελική πρόταση, η έδρα του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών απέρριψε το αίτημα του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Νίκου Μιχαλολιάκου, για αναβολή της δίκης λόγω προβλημάτων που του άφησε ο κορωνοϊός και η δίμηνη νοσηλεία του στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Σεπτεμβρίου, προκειμένου ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης να διορίσει συνήγορο, εφόσον το επιθυμεί.
Κατά στην τρίτη συνεδρίαση, παρόντες στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν μόλις τέσσερα καταδικασθέντα μέλη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και Γιάννης Λαγός, ο οποίος και πάλι δήλωσε πολιτικός κρατούμενος.
Κατά τη διάρκεια της τρίτης δικασίμου δημιουργήθηκε ένταση με τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων να λένε σε υψηλούς τόνους περί «δικονομικής αταξίας». Η πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου προχωρώντας σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση προκειμένου να πέσουν οι τόνοι κάλεσε τους αστυνομικούς και ζήτησε να επιβληθεί η τάξη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί περαιτέρω ένταση.
«Η αστυνομία δεν είναι για τους συνηγόρους», σχολίασε από την πλευρά των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας ο Κώστας Παπαδάκης.
Το δικαστήριο χρειάστηκε να διακόψει προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά εκείνη τη στιγμή σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Δ. Παπαδέλη, δικηγόρου του Νικόλαου Μιχαλολιάκου, και της Μάγδας Φύσσα, με την πλευρά της τελευταίας να φωνάζει, «μην απειλείς».
Το δικαστήριο εξέτασε κατά κύριο λόγο το ζήτημα της αναβολής της δίκης, που έχει υποβάλει η πλευρά του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο δικηγορος Δημήτρης Παπαδέλης προσκόμισε ιατρική βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής από τις 6 Ιουνίου νοσηλεύεται πάσχων από σύνδρομο post Covid-19 και βρίσκεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και αυτοεξυπηρέτησης. Επίσης, γίνεται αναφορά σε έκπτωση αντανακλαστικών, για ικανοποιητική επικοινωνία, αν και ελλειμματική, καθώς και ότι ο ασθενής χρήζει 3-4 μήνες νοσηλείας για την αποκατάσταση του.
Στον αντίποδα η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας κατέθεσε τα δικά της επιχειρήματα και άρθρα τα οποία φέρεται να συνέταξε ο ίδιος ο κατηγορούμενος στο προσωπικό του ιστολόγιο και αποδεικνύουν την υγιή διανοητική του κατάσταση. Όπως τόνισε μάλιστα ο Κ. Παπαδάκης σχολιάζοντας πρόσφατο άρθρο του κατηγορουμένου που σχολιάζει την αναστολή που δόθηκε στον καταδικασμένο για δυο βιασμούς Δ. Λιγνάδη, αυτό καταδεικνύει «υγιέστατη πνευματική λειτουργία, κριτική σκέψη και παρέμβαση στα πράγματα».
Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας τόνισαν ότι από τα ιατρικά έγγραφα που αναγνώστηκαν, προέκυψε ότι ο Ν. Μιχαλολιακος έχει καλό επίπεδο συνείδησης και επικοινωνίας που διατηρείται, ενώ η σωματική αδυναμία δεν του στερεί το δικαίωμα του να έρθει στη δικαστική αίθουσα.
Νωρίτερα οι συνήγοροι υπεράσπισης των χρυσαυγιτών έθεσαν και ζήτημα αποχής σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων ότι εφόσον η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει κατά την τρίτη συνεδρίαση. Η πλειοψηφία της υπεράσπισης υποστήριξε ότι δεσμεύεται από την απόφαση αυτή. Από την πλευρά του ο Γιάννης Λαγός μέσω του δικηγόρου του Κωνσταντίνου Πλεύρη, υποστήριξε πως η δίκη έχει πολιτικοποιηθεί και θίγεται το δικαίωμα της ελευθερίας του. Ενώ ο ίδιος ο κατηγορούμενος επέμενε στο να συνεχιστεί η διαδικασία όσο πιο γρήγορα γίνεται επικαλούμενος μάλιστα ότι έκανε απεργία πείνας 25 ημέρες προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Η εισαγγελική πρόταση
Η εισαγγελέας της έδρας με ένα τεκμηριωμένο σκεπτικό ζήτησε από το δικαστήριο να μην γίνει δεκτό το αίτημα αναβολής, επικαλούμενη τέσσερις λόγους.
Αρχικά όπως ανέφερε, το κινητικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί με αναπηρικό αμαξίδιο όπως συμβαίνει με άλλους κατηγορούμενος. «Τα κινητικά προβλήματα είναι συνήθως χρόνια και αν αναβληθεί η υπόθεση ενδέχεται και το επόμενο δικαστήριο να αντιμετωπίσει το ίδιο ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά.
Μίλησε παράλληλα, για την «αφόρητη διαιώνιση της διαδικασίας ιδίως για τους συγγενείς των θυμάτων ανθρωποκτονίας από πρόθεση», ενώ αναφέρθηκε και σε λόγους «δημοσίου συμφέροντος και τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς η δίκη αφορά τη λειτουργία ενός κόμματος του Κοινοβουλίου. Τέλος επεσήμανε ότι ο ίδιος ο Ν. Μιχαλολιάκος δεν παρέστη στην πρωτοβάθμια διαδικασία παρά μόνο στην απολογία του, αλλά εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους τους.
Σχετικά με το ζήτημα της υποστήριξης της κατηγορίας, η εισαγγελική λειτουργός υιοθέτησε την πρωτοβάθμια απόφαση ζητώντας να παρασταθούν τα θύματα και οι συγγενείς τους στις υποθέσεις του Παύλου Φύσσα και των Αιγύπτιων αλιεργατών.
Συγκεκριμένα είπε ότι «ως προς τα αδικήματα που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, όταν το ατομικό έννομο αγαθό πλήττεται δικαιούται ο φορέας να παρασταθεί προς υποστήριξη της κατηγορίας τόσο για το έγκλημα σε βάρος του όσο και για την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης».