ΑΘΗΝΑ
10:45
|
27.09.2022
Η εισαγωγή ειδικών ταυτοτήτων είναι το δεύτερο αμοιβαίο μέτρο που έχει επιβάλει το Κοσσυφοπέδιο στη Σερβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από την Δευτέρα, 1η Αυγούστου, οι Σέρβοι πολίτες που ταξιδεύουν στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να αντικαταστήσουν το διαβατήριό τους με προσωρινή ταυτότητα για όλη την διάρκεια της επίσκεψής τους, σε μια αμοιβαία κίνηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αμπίν Κούρτι.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι Σέρβοι που ταξιδεύουν στο Κοσσυφοπέδιο θα λαμβάνουν προσωρινή ταυτότητα, με ισχύ 90 ημερών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κυβερνητικούς θεσμούς. Η είδηση προκάλεσε οργή στη Σερβία, με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να ισχυρίζεται ότι ο Κούρτι προετοιμάζει επίθεση εναντίον Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς να παράσχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Η εισαγωγή προσωρινών ταυτοτήτων είναι το δεύτερο αμοιβαίο μέτρο που έχει επιβάλει ο Κούρτι στη Σερβία από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η κυβέρνησή του απαίτησε από τα αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας να αποκτήσουν άδειες που εκδόθηκαν από το Κοσσυφοπέδιο.

Ενώ το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία έχουν υπογράψει μια προσωρινή συμφωνία η οποία ορίζει πως τα οχήματα που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών υποχρεούνται να τοποθετούν αυτοκόλλητα στις πινακίδες κυκλοφορίας τους για να κρύβουν τα ονόματα των χωρών και τις σημαίες, δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μόνιμη λύση.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία συμμετέχουν σε διάλογο υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πάνω από μια δεκαετία, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι μικρή και οι περισσότερες από τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί δεν έχουν εφαρμοστεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία ως προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Παρ’ όλα αυτά, το Βελιγράδι συνεχίζει να επιμένει ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την πρώην επαρχία του. Εκτός από τη Σερβία, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελλάδα, Κύπρος, Σλοβακία, Ρουμανία και Ισπανία δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Gharbzadegi: Η «Δυτικοπληξία» του Ιράν

Οι «τρομονόμοι» των ΗΠΑ αφήνουν αβοήθητους τους Σομαλούς

Τι δεν μετρά το Ακροδεξιόμετρο;

Πυροβολισμοί με τραυματία στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα