ΑΘΗΝΑ
12:13
|
19.04.2024
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας συναντήθηκε σήμερα με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο και τον προσκάλεσε στη σύνοδο των G20 το Νοέμβριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες της Κίνας και της Ινδονησίας δεσμεύτηκαν να κλιμακώσουν το εμπόριο και να επεκτείνουν την συνεργασία σε τομείς όπως η γεωργία και η επισιτιστική ασφάλεια, μετά την επίσκεψη του προέδρου της Ινδονησίας στην Κίνα.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο, συναντήθηκε σήμερα με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, και τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, στο Πεκίνο. Η Κίνα φιλοξένησε για τελευταία φορά ξένους ηγέτες κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τον Φεβρουάριο.

Η Κίνα χαιρέτισε την Ινδονησία ως πρότυπο στρατηγικού εταίρου, και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει πλήρως την προεδρία της Ινδονησίας στην Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) το επόμενο έτος.

Η Κίνα και η Ινδονησία «ενήργησαν προληπτικά και με ισχυρό αίσθημα ευθύνης για την διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», σύμφωνα με την κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι ηγέτες. «Έδωσαν έτσι το παράδειγμα των μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών που αναζητούν δύναμη μέσω της ενότητας και της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας».

Ως πρόεδρος των G20 φέτος, ο Τζόκο Ουιντόντο προσκάλεσε επίσης τον Σι Τζινπίνγκ στην Ινδονησία για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου. «Ο πρόεδρος Σι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη σύνοδο κορυφής», σύμφωνα με την κοινή δήλωση των ηγετών. Ορισμένα κράτη-μέλη των G20 έχουν απειλήσει να μποϊκοτάρουν την φετινή σύνοδο κορυφής των ηγετών στο Μπαλί στις 15-16 Νοεμβρίου, εάν παρευρεθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως ανακοίνωσε το ινδονησιακό παλάτι, η Κίνα δεσμεύτηκε να εισαγάγει επιπλέον ένα εκατομμύριο τόνους ακατέργαστου φοινικέλαιου από την Ινδονησία, η οποία είναι μια σημαντική πηγή σιδηρονικελίου, άνθρακα, χαλκού και φυσικού αερίου για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι κινεζικές εισαγωγές από την Ινδονησία, κυρίως εμπορευμάτων, αυξήθηκαν κατά 34,2% σε ετήσια βάση. Η Ινδονησία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας για την Κίνα μετά την Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες της Νέας Αριστεράς για τις Eυρωεκλογές

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα