ΑΘΗΝΑ
15:20
|
27.04.2024
Στην τελική ευθεία έχει μπει η κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον, με σφοδρή αντιπαράθεση της Λιζ Τρας και Ρίσι Σούνακ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με έντονες αντιπαραθέσεις και προσωπικές προσβολές με το γάντι έλαβε χώρα το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των δύο τελικών υποψηφίων για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας στη Βρετανία, Ρίσι Σούνακ και Λίζ Τρας.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, το φαβορί των στοιχημάτων στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ότι η έμφαση του στην εξισορρόπηση των οικονομικών της κυβέρνησης θα οδηγούσε την οικονομία σε ύφεση.

«Η κατάρρευση της οικονομίας προκειμένου να αποπληρωθεί γρηγορότερα ένα χρέος θα ήταν τεράστιο λάθος», τόνισε η Τρας.

Ο Σουνάκ, από την άλλη, η παραίτηση του οποίου από την κυβέρνηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα οδήγησε στην πτώση του Τζόνσον, υποστήριξε ότι το σχέδιο της Τρας για μείωση των φόρων δεν ήταν τίποτα άλλο από μια «βιασύνη» για την οικονομία όπου θα υπάρχει ο κίνδυνος να ακολουθήσει ένα κραχ.

Η αντιπαράθεση των δύο υποψηφίων τη Δευτέρα υπογράμμισε τις εσωκομματικές διαφορές στο κυβερνών κόμμα της Βρετανίας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης της οικονομίας, με την Τρας να επιμένει ότι θα προβεί σε άμεση περικοπή φόρων, με πρώτη την ανάκληση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών που έχει αποφασίσει ως Υπουργός ο Σούνακ για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του συστήματος υγείας και για να καλυφθεί το κενό στα δημόσια οικονομικά από τις δαπάνες για την πανδημία. Προανήγγειλε επίσης την κατάργηση της αύξησης του εταιρικού φόρου και του πράσινου τέλους στους λογαριασμούς ενέργειας.

Η ίδια κατηγόρησε τον Σούνακ πως με τις αυξήσεις φόρων και εισφορών έχει αποτρέψει επενδύσεις και έχει συμπιέσει την ανάπτυξη, οδηγώντας την οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης κι ότι αθέτησε προεκλογικές δεσμεύσεις του Συντηρητικού Κόμματος για τους φόρους.

Από την πλευρά του ο Σούνακ επανέλαβε πως οι περικοπές φόρων που υπόσχεται η Τρας αφήνουν ένα χρηματοδοτικό κενό άνω των 40 δισεκατομμυρίων λιρών που δεν μπορεί να καλυφθεί παρά με πρόσθετο κρατικό δανεισμό. Προειδοποίησε ότι η μείωση φόρων πριν ελεγχθεί ο καλπάζων πληθωρισμός θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και θα εκτινάξει το επιτόκιο δανεισμού στο 7% (από 1,25% σήμερα).

«Πιστεύει κανείς ότι το λογικό είναι να προχωρήσουμε σε ένα τεράστιο ξεφάντωμα δανεισμού αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών και να τροφοδοτήσουμε τον πληθωρισμό ακόμη περισσότερο;» ρώτησε ο Σουνάκ, ο οποίος διέκοψε επανειλημμένα τον Τρους.

Παράλληλα, οι δύο υποψήφιοι ήρθαν σε αντιπαράθεση για θέματα όπως η αναβάθμιση των φτωχότερων περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, η ακεραιότητα στην πολιτική, η στάση τους στο Brexit, το πόσο αυστηροί έχουν υπάρξει έναντι της Κίνας και η άποψή τους για τον Μπόρις Τζονσον, με την κυρία Τρας, μετά από αρχικές υπεκφυγές, να συμφωνεί με τον Ρίσι Σούνακ ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός δε θα έχει θέση στην επόμενη κυβέρνηση.

Μια πρόωρη δημοσκόπηση με 1.032 ψηφοφόρους από το Survation έδειξε ότι το 39% του βρετανικού κοινού πίστευε ότι ο Σούνακ είχε καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σε σύγκριση με το 38% που είπε ότι ο Τρας είχε.

Μεταξύ των Συντηρητικών ψηφοφόρων, το 47% πίστευε ότι ο Τρας τα πήγε καλύτερα, με 38% για τον Σούνακ, ενώ μια έρευνα του YouGov σε μέλη του Συντηρητικού Κόμματος που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι ο Τρας είχε προβάδισμα 24 μονάδων έναντι του Σουνάκ στην κούρσα για να γίνει ηγέτης.

Τέλος, το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, μέσω του Κιρ Στάρμερ, υποστήριξε ότι και οι δύο υποψήφιοι είχαν καταρρίψει το ρεκόρ των Συντηρητικών στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ότι κανένας από τους δύο δεν πρότεινε σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας επιδεινούμενης κρίσης κόστους ζωής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα