Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν βρει την πιο πιθανή αιτία μυστηριωδών και μερικές φορές θανατηφόρων περιπτώσεων ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά, απορρίπτοντας τον κορονοϊό ως πιθανή θεωρία.
Ένας νέος ιός εντοπίστηκε στο 96% των περιπτώσεων που αναλύθηκαν σε δύο ξεχωριστές μελέτες: μία στη Σκωτία και μία άλλη σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με μόλις 4% που εντοπίστηκε σε πολλές περιπτώσεις ελέγχου.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μόλυνση με αυτόν τον ιό, που ονομάζεται αδενο-σχετιζόμενη λοίμωξη του ιού 2 (μέλος της οικογένειας των παρβοϊών) έχει προκαλέσει με κάποιο τρόπο αυτά τα ασυνήθιστα κρούσματα ηπατίτιδας.
Οι μελέτες αποκλείουν τον κορονοϊό ως αιτία. «Είναι εξαιρετικά απίθανο αυτό να σχετίζεται με τον COVID-19», δήλωσε η Έμμα Τόμσον, ανώτερη συγγραφέας της σκωτσέζικης μελέτης, κατά την διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων.
Η Τόμσον δήλωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα των παιδιών που μελετήθηκαν είχαν αντισώματα κατά του κορωνοϊού – επίπεδο παρόμοιο με τον γενικό πληθυσμό λόγω προηγούμενης μόλυνσης. Και το γεγονός ότι τα κρούσματα ηπατίτιδας εμφανίζονται δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας επίσης δεν ευθυγραμμίζεται την θεωρία σύμφωνα με την οποία ο κορονοϊός είναι η αιτία της ηπατίτιδας σε παιδιά, πρόσθεσε.
Από την 12η Ιουλίου, υπήρξαν πάνω από 1.000 περιπτώσεις ανεξήγητης ηπατίτιδας σε 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 22 θανάτων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι, ενώ 12 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.
Η αδενο-σχετιζόμενη λοίμωξη από τον ιό 2, ή AAV2, μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους μέχρι την ηλικία των 10 ετών, αλλά κανονικά δεν σχετίζεται με ασθένεια σε ανθρώπους, δήλωσε η Τόμσον, κλινική καθηγήτρια και σύμβουλος μολυσματικών ασθενειών στο Κέντρο Ιικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Επιπλέον, η AAV2 απαιτεί μόλυνση με άλλον ιό, γνωστό ως «βοηθητικό ιός» ώστε να μπορέσει να αναπαραχθεί, σύμφωνα με την Τόμσον.
Με την αύξηση των περιπτώσεων μυστηριώδους ηπατίτιδας να κορυφώνεται περίπου δύο εβδομάδες μετά από μια μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων αδενοϊού, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η μόλυνση μπορεί να είναι η αιτία. Στις μελέτες, το 84% των παιδιών είχαν λοίμωξη από αδενοϊό. Ένας μικρός αριθμός είχε επίσης λοίμωξη από τον ιό του έρπητα.
Επιπλέον, η σκωτσέζικη μελέτη βρήκε έναν πιθανό γενετικό παράγοντα κινδύνου, με 17 από τις 20 περιπτώσεις που μελετήθηκαν να έχουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο (DRB1 04:01), επίπεδο πολύ υψηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού στο 16%. Αυτό το γονίδιο θα μπορούσε να εντοπίσει όσους είναι πιο ευπαθείς, ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, το Νοσοκομείο Great Ormond Street και το Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας Great Ormond Street του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου ζήτησαν περαιτέρω διεθνείς μελέτες για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους. Και οι δύο μελέτες είναι πλέον διαθέσιμες ως προεκτυπώσεις και δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα από ομοτίμους.