ΑΘΗΝΑ
10:34
|
26.04.2024
Η αποκάλυψη έγινε σήμερα από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας στη σκιά της έντασης των ρωσο-ισραηλινών σχέσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η δοκιμασία που περνούν οι ισραηλινο-ρωσικές σχέσεις μετά την «στροφή» της ισραηλινής υπηρεσιακής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιαίρ Λαπίντ υπέρ της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας όχι τόσο σε επίπεδο εξοπλισμών ή διπλωματίας όσο σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών χρωματίζει με «σκούρα» χρώματα τις ρωσο-ισραηλινές σχέσεις.

Κομβικό γεγονός στην επιδείνωση των σχέσεων έπαιξε η απόφαση του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης την περασμένη βδομάδα να κλείσει το «Εβραϊκό Πρακτορείο» (μία οργάνωση μη κερδοσκοπική που οργανώνει την μετάβαση Εβραίων της διασποράς στο Ισραήλ εδώ και περίπου έναν αιώνα).

Η εξέλιξη σήμανε «συναγερμό» στην ισραηλινή κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Γιαίρ Λαπίντ να χαρακτηρίζει σήμερα τη Ρωσία σημαντική χώρα και τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς να επισημαίνει πως το Ισραήλ «έχει πολύ σημαντικές σχέσεις με τη Ρωσία».

Ωστόσο η σημερινή επιβεβαίωση που έκανε ο Μπένι Γκαντς σε εκδήλωση του ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού Κανάλι 13 πως στις 13 Μαΐου ισραηλινά αεροσκάφη δέχθηκαν τα πυρά της ρωσικής αεράμυνας S-300  στο πλαίσιο επιδρομών στη Συρία είχε ξεχωριστή σημασία. Έδειξε τη διάσταση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών αλλά και το «ρίσκο» που μπορεί να σημάνει για το Ισραήλ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του κατά του Ιράν και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ στη Συρία.

Ο Ισραηλινός υπουργός εξήγησε ότι τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βρέθηκαν υπό ρωσικά αντιαεροπορικά πυρά πάνω από τη Συρία τον Μάιο τα οποία όμως δεν πέτυχαν τον στόχο τους. Χαρακτήρισε το συμβάν «μεμονωμένο» τονίζοντας πως δεν επαναλήφθηκε έκτοτε.

«Ήταν ένα μοναδικό συμβάν» είπε ο Γκαντς όταν ρωτήθηκε στην εκδήλωση του του Channel 13, εάν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, υποστηρίζοντας ότι η εκτόξευση των ρωσικών πυρών έγινε όταν το ισραηλινό αεροσκάφος «δεν βρισκόταν πλέον εκεί γύρω».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα