ΑΘΗΝΑ
18:46
|
05.11.2024
Η αντιπολίτευση μποϊκόταρε σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία, αρνούμενη να νομιμοποιήσει τις υπερεξουσίες του προέδρου Σαϊέντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το 92,3% των ψηφοφόρων στην Τυνησία υποστήριξε το νέο σύνταγμα του προέδρου Καΐς Σαϊέντ, σύμφωνα με τα exit polls, σε μια διαδικασία όπου η συμμετοχή κυμάνθηκε μόλις στο 27,5% όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας, καθώς από περίπου εννέα εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, μόλις 1,9 εκατομμύρια πολίτες συμμετείχαν.

Μόνο το 7,7% τοις εκατό φέρεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να ψήφισε «Όχι», καθώς η αντιπολίτευση στην πλειοψηφία της μποϊκόταρε τη διαδικασία.

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίστηκαν στα σκαλιά του Δημοτικού Θεάτρου της Τύνιδας για να τραγουδήσουν και να φωνάξουν συνθήματα πανηγυρίζοντας για το αποτέλεσμα, ενώ αυτοκίνητα κόρναραν στη λεωφόρο Habib Bourguiba, η οποία είδε το τελευταίο κεφάλαιο της εξέγερσης του 2011 που ανέτρεψε τον αυταρχικό πρόεδρο Μπεν Άλι, σηματοδοτώντας την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης.

Λίγες ώρες αργότερα, ενώθηκε μαζί τους και ο ίδιος ο πρόεδρος Σαϊέντ, ο οποίος μίλησε στους συγκεντρωμένους και απάντησε σε ερωτήσεις του τοπικού και διεθνούς τύπου.

Ο Σάιεντ φάνηκε βέβαιος ότι το σύνταγμά του έχει εγκριθεί, αναφερόμενος στην ημέρα του δημοψηφίσματος ως «μια ιστορική στιγμή».

Οι υποστηρικτές του Σαϊέντ αναμένουν ριζική αλλαγή, αν όχι θαυματουργές λύσεις, στην οικονομική διαμάχη που πυροδότησε διαδηλώσεις και απεργίες στην Τυνησία.

Καθώς δεν έχει οριστεί ελάχιστο επίπεδο συμμετοχής για το δημοψήφισμα, το νέο σύνταγμα, το οποίο θα συγκεντρώσει σαρωτικά τις εξουσίες στα χέρια του προέδρου αναμένεται να μπει σε ισχύ.

Ο Σαϊέντ, ο οποίος κυβερνά με διάταγμα εδώ και ένα χρόνο, έχει ήδη συγκεντρώσει σημαντική εξουσία, απομακρύνοντας το κοινοβούλιο και απολύοντας δεκάδες δικαστές.

Ο Σαϊντ Μπενάρμπια, διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στη Διεθνή Επιτροπή Νομικών, που εκφράζεται σταθερά για τις διάφορες κινήσεις του προέδρου κατά του δικαστικού σώματος τον περασμένο χρόνο, είπε στο Al Jazeera ότι το νέο σύνταγμα εγκυμονεί κινδύνους για σοβαρές καταχρήσεις εξουσίας. και προειδοποίησε ότι οι αλλαγές υπονομεύουν θεμελιωδώς τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

«Σύμφωνα με το προτεινόμενο σύνταγμα, τόσο το κοινοβούλιο όσο και το δικαστικό σώμα υπάγονται στην εκτελεστική εξουσία και στον πρόεδρο», είπε ο Μπενάρμπια στο Al Jazeera. «Οι εξουσίες και οι αρμοδιότητές τους να ενεργούν ως έλεγχος στην εκτελεστική εξουσία είτε αποδυναμώθηκαν είτε αφαιρέθηκαν εντελώς».

Η αντιπολίτευση ανησυχεί τώρα ότι η βία κατά των διαδηλωτών κατά του δημοψηφίσματος πριν από την ψηφοφορία και οι δικαστικές υποθέσεις εναντίον προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης, θα ενταθούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε 19,2%

Η Meta ανοίγει δουλειές με το αμερικανικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα