ΑΘΗΝΑ
04:52
|
08.05.2024
Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται δύσκολη, καθώς μέλη του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κοσσυφοπέδιο πρόκειται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του 2022, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντονίκα Γκέρβαλα.

«Πιστεύουμε ότι το Κοσσυφοπέδιο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να του χορηγηθεί [επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας], και συνεπώς, μέχρι το τέλος του έτους, θα επιλέξουμε την κατάλληλη στιγμή που θα υποβάλουμε επίσημα την αίτηση», δήλωσε η Γκερβάλα.

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται δύσκολη, καθώς τα μέλη του μπλοκ Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία και Σλοβακία δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία ανακηρύχθηκε το 2008. Για την χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας απαιτείται ομόφωνη έγκριση από τα 27 κράτη-μέλη του μπλοκ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Γκερβάλα παρείχε επίσης ενημέρωση σχετικά με την ξεχωριστή αίτηση του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία υποβλήθηκε τον Μάιο.

«Αναμένουμε ότι η υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ όσο για άλλα κράτη της περιοχής, καθώς πιστεύουμε ότι σε αυτό το στάδιο, το Κοσσυφοπέδιο πληροί όλες τις προϋποθέσεις όσον αφορά τη νομοθεσία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δημοκρατικά πρότυπα και το κράτος δικαίου», δήλωσε.

Η χώρα ανακοίνωσε και την πρόθεσή της να υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα της Σύμπραξης για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ, αλλά και εδώ αναμένονται εμπόδια, καθώς απαιτείται ομοφωνία από τα μέλη.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, έχει ορκιστεί να μην αναγνωρίσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος, δηλώνοντας πως «Την ημέρα που θα ανακαλύψουμε ότι έχουν υποβάλει επίσημα αίτηση ένταξης σε έναν οργανισμό, η απάντησή μας θα είναι πολύ ισχυρότερη από ό, τι νομίζουν και δεν θα είναι απλώς μια δήλωση στα μέσα ενημέρωσης. Πιστέψτε με, θα δείξουμε τα δόντια μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα