Παρά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση, η ρωσική οικονομία φαίνεται να ξεπερνά την καταιγίδα, πιο εύκολα από το αναμενόμενο καθώς επωφελείται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, δήλωσε, χθες Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι κυρώσεις είχαν σκοπό να αποκόψουν τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να συρρικνώσουν τα κεφάλαια που ήταν διαθέσιμα στη Μόσχα για τη χρηματοδότηση του πολέμου.
Ωστόσο, η τελευταία έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναβάθμισε την εκτίμηση του ΑΕΠ της Ρωσίας για φέτος κατά ένα αξιοσημείωτο 2,5%, αν και η οικονομία της αναμένεται ακόμη να συρρικνωθεί κατά 6%.
«Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη ύφεση στη Ρωσία το 2022», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας.
Ένας βασικός λόγος που η ύφεση δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν είναι ότι «η ρωσική κεντρική τράπεζα και οι Ρώσοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατάφεραν να αποτρέψουν έναν τραπεζικό πανικό ή μια οικονομική κατάρρευση όταν επιβλήθηκαν για πρώτη φορά οι κυρώσεις», είπε, προσθέτοντας ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας «παρέχουν τεράστια έσοδα στη ρωσική οικονομία».
Από 80 δολάρια το βαρέλι στις αρχές της χρονιάς, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σχεδόν στα 129 δολάρια τον Μάρτιο πριν υποχωρήσουν ξανά κάτω από τα 105 δολάρια την Τρίτη για το Brent, το βασικό ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται ξανά και πλησιάζουν στο πρόσφατο υψηλό τους.
Ενώ οι μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, επιβραδύνονται, η έκθεση αναφέρει ότι «η οικονομία της Ρωσίας εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο κατά λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν, με τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και μη ενεργειακών προϊόντων να διατηρούνται καλύτερα από το αναμενόμενο».
Εν τω μεταξύ, παρά τις κυρώσεις, η «εσωτερική ζήτηση της Ρωσίας δείχνει επίσης κάποια ανθεκτικότητα» λόγω της κυβερνητικής υποστήριξης.
Την ίδια ώρα, η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων από τις κυρώσεις, δεδομένης της εξάρτησής της από τη Ρωσία για ενέργεια. Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί δραματικά εάν η Μόσχα διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και μόλις η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει απαγόρευση στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται δια θαλάσσης από το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.