Εκατοντάδες υποστηρικτές του σιίτη ιερωμένου Μοκντάντα αλ Σαντρ εισέβαλαν απόψε στο ιρακινό κοινοβούλιο εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του 52χρονου Μοχάμεντ αλ Σουδάνι από το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι για τη θέση του πρωθυπουργού.
Η κατάσταση μέσα στο κοινοβούλιο είναι έκρυθμη. Εκατοντάδες άνδρες που θεωρούνται υποστηρικτές του ιερωμένου Μουκτάντα αλ Σαντρ που ηγείται του Κινήματος αλ Σαντρ φωνάζουν συνθήματα κατά του Σουδάνι.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από τη βουλή και ετοιμάζονται να καταστείλουν τα επεισόδια εντός του κοινοβουλίου στο οποίο δεν βρίσκονταν βουλευτές.
Τα επεισόδια ακολούθησαν μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Βαγδάτης. Μέρος των διαδηλωτών παραβίασε τα μέτρα ασφαλείας στη λεγόμενη «Πράσινη Ζώνη» όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια, το κοινοβούλιο και ξένες πρεσβείες και μπήκαν στη βουλή.
Τα γεγονότα αυτά διαδραματίζονται εννιά μήνες μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη και την αδυναμία των κομμάτων εντός και εκτός βουλής να συνεννοηθούν και να καταλήξουν στην εκλογή νέου Προέδρου, Πρωθυπουργού και Προέδρου Βουλής.
Νέος πρωθυπουργός στη θέση του νυν υπηρεσιακού Μουστάφα αλ Καντίμι μπορεί να εκλεγεί εάν εξασφαλιστούν τουλάχιστον 165 ψήφοι σε σύνολο 329 βουλευτών.
Κοινοβουλευτικές κόντρες και αλχημείες
Υπέρ του Μοχάμεντ αλ Σουδάνι έχουν ταχθεί ως τώρα η Συμμαχία Φατάχ του Χάντι αλ Αμίρι (17 βουλευτές), η «Συμμαχία της Νίκης» του πρώην πρωθυπουργού Αμπάντι (4 βουλευτές) «το Εθνικό Συμβόλαιο» του Φάλιχ αλ Φαγιάντ (4 βουλευτές) και ο Συνασπισμός Κράτος του Νόμου (33 βουλευτές) του πρώην πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι με τον οποίο βρίσκεται στα μαχαίρια ο ιερωμένος Μοχάμεντ αλ Σαντρ (που είχε αντιταχθεί στην αμερικανική εισβολή του 2003) που είναι και ηγέτης του κόμματος που εξέλεξε τον Οκτώβρη τους περισσότερους βουλευτές (73).
Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί ποτέ ξανά με τον πρώην πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι.
Τον περασμένο Ιούνιο ο Μοκντάντα αλ Σαντρ έδωσε εντολή στους 73 βουλευτές του να παραιτηθούν από τη βουλή ελπίζοντας πως θα εξαναγκάσει σε παραίτηση και τα άλλα μέλη του κοινοβουλίου. Δεν το κατάφερε με αποτέλεσμα το μπλοκ «Πλαίσιο Συντονισμού» του αλ Μάλικι να δηλώσει πως είναι πλέον το πιο ισχυρό στη νέα βουλή και πως είχε δικαίωμα να προτείνει ως εντολοδόχο πρωθυπουργό τον Μοχάμεντ αλ Σουδάνι.
Ο Σαντρ δεν δείχνει πρόθυμος να στηρίξει τον Σουδάνι για τους παραπάνω λόγους θεωρώντας τον επιπλέον και «αποστάτη» από το κίνημά του (Κίνημα αλ Σαντρ) που τον είχε στηρίξει στο παρελθόν κατά του τότε προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν.
Σε κάθε περίπτωση σήμερα το Ιράκ παραμένει χωρίς νέα κυβέρνηση για 290 μέρες καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 289 ημερών του 2010.