ΑΘΗΝΑ
10:27
|
19.05.2024
Το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» προηγείται με 23-28% σύμφωνα με τις έρευνες πρόθεσης ψήφου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις εκλογές του 2018, το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» κέρδισε μόλις το 4% των ψήφων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, προηγούνται στις δημοσκοπήσεις με την αρχηγό, να πιθανολογείται ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο.

Το κόμμα της 45χρονης Τζότζια Μελόνι υπολογίζεται σε μια σειρά δημοσκοπήσεων μεταξύ 23,4% και 25%, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα ακολουθεί μεταξύ 22,5% και 23%.

Η Λέγκα φαίνεται να μην ξεπερνά το 12,4%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων εξασφαλίζει το 10,4% της πρόθεσης ψήφου, και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 6,1%. Παράλληλα, η νέα κεντρώα δύναμη Azione (Πράξη), επιλέγεται από το 6% του στατιστικού δείγματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών αιφνιδίασε τους Ιταλούς και πάνω από το 50% των ερωτηθέντων αισθάνεται ενοχλημένο, εκνευρισμένο και απογοητευμένο.

Αν και είχε πάντα καλές προσωπικές σχέσεις με τον Ντράγκι, η Μελόνι ήταν η μόνη που έμεινε εκτός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλώνοντας σταθερά αντιπολίτευση και είναι η μόνη στην οποία δεν χρεώνουν οι πολίτες την πολιτική κρίση των περασμένων ημερών και την κατάρρευση της κυβέρνησης.

Η άποψη που επικρατεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ότι η πολιτική κρίση και η διάλυση του κοινοβουλίου προκλήθηκαν, κυρίως, από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ πολλοί θεωρούν ότι ουσιαστικό μερίδιο ευθύνης έχει και η Λέγκα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις διάφορες συμμαχίες, οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς εγκρίνουν την συμμαχία της Λέγκα με την Φόρτσα Ιτάλια και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας, ενώ οι περισσότεροι υποστηρικτές των «πεντάστερων», όπως και του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», τάσσονται κατά της σύμπραξης με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Με παραίτηση από την κυβέρνηση Νετανιάχου απειλεί ο Μπένι Γκαντς

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα