Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ακύρωσε μια συμφωνία για την αγορά 16 ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων που είχε υπογραφεί το Νοέμβριο λόγω φόβων για πιθανές κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των Φιλιππίνων στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ντελφίν Λορεντζάνα, δήλωσε εχθές το βράδυ ότι ακύρωσε την συμφωνία των 12,7 δισεκατομμυρίων πέσο (224,64 εκατομμύρια ευρώ) για την απόκτηση των ελικοπτέρων Mi-17 τον περασμένο μήνα σε μια απόφαση που εγκρίθηκε από τον τότε πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε πριν από τη λήξη της θητείας του την 30η Ιουνίου.
Ερωτηθείς τον Μάρτιο εάν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επηρέαζε την αγορά των ελικοπτέρων, ο Λορεντζάνα είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν βλέπουμε καμία πιθανότητα να ακυρωθεί αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας ότι «μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει». Ο τότε υπουργός Άμυνας είχε επίσης ανακοινώσει ότι μια αρχική πληρωμή είχε πραγματοποιηθεί από τις Φιλιππίνες τον Ιανουάριο.
Αφού υπηρέτησε ως επικεφαλής άμυνας υπό τον Ντουτέρτε, ο Λορεντζάνα διορίστηκε από τον νέο πρόεδρο των Φιλιππινών, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, ως επικεφαλής μιας κυβερνητικής υπηρεσίας η οποία είναι υπεύθυνη για την μετατροπή των πρώην στρατιωτικών βάσεων σε επιχειρηματικούς κόμβους.
«Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε κυρώσεις», υποστήριξε ο Λορεντζάνα περιγράφοντας τρόπους με τους οποίους η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της εάν οι Φιλιππίνες προχωρούσαν με την συμφωνία. Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας γνωρίζουν την απόφαση της Μανίλα και μπορούν να προσφέρουν παρόμοια ελικόπτερα στις Φιλιππίνες, πρόσθεσε.
Ο πρεσβευτής των Φιλιππίνων στην Ουάσινγκτον, Χοσέ Μανουέλ Ρομουάλντεζ, δήλωσε ότι η συμφωνία ακυρώθηκε επειδή η Μανίλα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιθανές κυρώσεις βάσει ενός ομοσπονδιακού νόμου των ΗΠΑ που ονομάζεται Νόμος Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων εάν η συμφωνία για τα ελικόπτερα προχωρούσε.
Τον Μάρτιο, οι Φιλιππίνες ψήφισαν «ναι» σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που απαιτούσε τον άμεσο τερματισμό της επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία και την απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων.
Ο Ντουτέρτε έχει εκφράσει την ανησυχία του για τον παγκόσμιο αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής, αλλά δεν την έχει καταδικάσει προσωπικά. Όσο ήταν στην εξουσία, καλλιέργησε στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο έχει αποκαλέσει «είδωλό» του, και τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ενώ συχνά επέκρινε τις πολιτικές ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών.