ΑΘΗΝΑ
21:19
|
27.05.2024
Σφοδρές αντιδράσεις έχει επιφέρει η ομιλία του Βίκτορ Όρμπαν στην οποία κάνει λόγο για «λαούς καθαρής και μικτής φυλής», ενώ στέλεχος του παραιτήθηκε για αυτό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την οργή του στενού του κύκλου αλλά και της Διεθνούς Επιτροπής των επιζώντων του Ολοκαυτώματος προκάλεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, έπειτα από αμφιλεγόμενη ομιλία του το Σάββατο, όπου αναφέρθηκε ενάντια στο να «έχουμε λαούς μικτής φυλής».

Συγκεκριμένα, η ομιλία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε μια περιοχή της Ρουμανίας που έχει μεγάλη ουγγρική κοινότητα όπου, κατά τη διάρκεια της, ο Όρμπαν είπε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να είναι ελεύθεροι να αναμειγνύονται μεταξύ τους, αλλά ότι η ανάμειξη με τους μη Ευρωπαίους δημιούργησε έναν «μικτό κόσμο».

«Είμαστε πρόθυμοι να ανακατευτούμε μεταξύ μας, αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε λαοί μικτής φυλής», είπε συγκεκριμένα ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Η Ζούσα Χεγκέντους, σύμβουλος του Όρμπαν για σχεδόν μια εικοσαετία, πριν υποβάλλει την παραίτησή της χαρακτήρισε την εν λόγω ομιλία του ως «καθαρό ναζιστικό λόγο», σύμφωνα με ουγγρικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Άουσβιτς των επιζώντων του Ολοκαυτώματος χαρακτήρισε την ομιλία «ανόητη και επικίνδυνη».

Η σύμβουλος του Βίκτορ Όρμπαν, Ζούσα Χεγκέντους υπέβαλλε την παραίτησή της μετά από ομιλία του Όρμπαν, κατηγορώντας τον για «ναζιστικό λόγο»

Από την άλλη, Ο εκπρόσωπος του Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης παρερμήνευσαν τα σχόλια.

Οι αντιμεταναστευτικές απόψεις του Όρμπαν είναι γνωστές, αλλά για την κ. Χεγκέντους δήλωσε ότι η ομιλία του Σαββάτου ξεπέρασε τα όρια.

«Δεν ξέρω πώς δεν προσέξατε ότι η ομιλία που εκφωνήσατε είναι μια καθαρά ναζιστική διάκριση αντάξια του Γιόζεφ Γκέμπελς», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της.

Η μεγαλύτερη εβραϊκή ομάδα της Ουγγαρίας καταδίκασε επίσης την ομιλία και κάλεσε σε συνάντηση τον Ούγγρο πρωθυπουργό, αλλά και το κόμμα της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις του Όρμπαν ως «ζοφερές» και «ανάξιες ενός Ευρωπαίου πολιτικού».

Από την άλλη, δεν έλειψαν και οι υπερασπιστές του Ούγγρου πρόεδρου, όπως η κυβερνητική Ούγγρικη εφημερίδα Magyar Nemzet, η οποία σε άρθρο της επαίνεσε τον Όρμπαν για την υπεράσπιση της ιδέας της εθνικότητας ενάντια στην προσπάθεια ανάμειξης όλων των εθνών «σε μια γκρίζα, δυσδιάκριτη μάζα».

Η παραίτηση της Ζούσα Χεγκέντους είναι απίθανο να έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην Ουγγαρία, καθώς η κομματική πειθαρχία είναι σφιχτή και οι παραιτήσεις σχεδόν ανήκουστες.

Απαντώντας με επιστολή στην επί μακρόν σύμβουλό του, ο Όρμπαν υπερασπίστηκε τα λόγια του.

«Ξέρετε καλύτερα από τον καθένα ότι στην Ουγγαρία η κυβέρνησή μου ακολουθεί μια πολιτική μηδενικής ανοχής τόσο στον αντισημιτισμό όσο και στον ρατσισμό», έγραψε.

Παρά τη λήψη μεγάλων ποσών κονδυλίων της ΕΕ, η ουγγρική κυβέρνηση υπό τον Βίκτορ Όρμπαν συγκρούεται συχνά με την ΕΕ για ζητήματα κράτους δικαίου όπως η ελευθερία του Τύπου και η μετανάστευση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Την πιθανότητα κυρώσεων στο Ισραήλ συζητούν οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Συνέχεια στην κόντρα με τον Κασσελάκη δίνει ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα

Νετανιάχου: «Ατύχημα» το χτύπημα στη Ράφα-Διεθνής κατακραυγή

Προσομοίωση εισβολής στο Λίβανο παραδέχθηκε ο στρατός του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα