Οι Ολλανδοί αγρότες επανέλαβαν σήμερα τις διαμαρτυρίες τους ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για μείωση των εκπομπών αζώτου, ρίχνοντας κοπριά και σκουπίδια σε αυτοκινητόδρομους και βάζοντας φωτιές.
Οι αρχές της Τροχαίας ανέφεραν ότι αρκετοί δρόμοι στην κεντρική και ανατολική Ολλανδία αποκλείστηκαν πλήρως ή εν μέρει από τους νωρίς το πρωί και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες έσπευσαν να καθαρίσουν τους δρόμους για να αποτραπεί το μποτιλιάρισμα. Οι επιχειρήσεις καθαρισμού αναμενόταν να διαρκέσουν ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σε μια περίπτωση, ανάρτησαν μήνυμα που έγραφε: «Συγγνώμη για την ταλαιπωρία, ο Rutte IV μας οδηγεί σε απόγνωση», μια αναφορά στην τέταρτη κατά σειρά κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε.
Οι σημερινές διαδηλώσεις, οι πιο πρόσφατες μέσα σε ένα καλοκαίρι γενικής δυσαρέσκειας στη χώρα, έγιναν μια ημέρα αφότου ένας μεσολαβητής διορισμένος από την κυβέρνηση έστειλε προσκλήσεις σε οργανώσεις αγροτών προκειμένου να συζητήσουν με τον κυβερνώντα συνασπισμό της χώρας τρόπους μείωσης των εκπομπών αζώτου.
«Βλέπω τις συνομιλίες ως ένα σημείο καμπής: να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο από κοινού», δήλωσε ο μεσολαβητής Γιόχαν Ρέμκες. «Το υπουργικό συμβούλιο με διαβεβαίωσε ότι υπάρχει περιθώριο και είναι δυνατές κοινές λύσεις».
Ορισμένοι αγρότες έχουν απορρίψει τον διορισμό του Ρέμκες ως ανεξάρτητου διαμεσολαβητή επειδή είναι μέλος του κεντροδεξιού πολιτικού κόμματος του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Οι αγρότες είναι θυμωμένοι με τους κυβερνητικούς στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών οξειδίου του αζώτου και αμμωνίας που, όπως λένε, απειλεί να καταστρέψει τον αγροτικό τρόπο ζωής τους και να τους οδηγήσει στην καταστροφή.
Ο κυβερνών συνασπισμός θέλει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 50% σε εθνικό επίπεδο έως το 2030, αποκαλώντας το μέτρο «αναπόφευκτη μετάβαση» για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, του αέρα και του νερού σε μια χώρα γνωστή για τις εντατικές γεωργικές πρακτικές της.
Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι στοχοποιούνται άδικα, ενώ άλλες βιομηχανίες, όπως η αεροπορία, οι κατασκευές και οι μεταφορές, συμβάλλουν επίσης στις εκπομπές και αντιμετωπίζουν λιγότερο εκτεταμένους κανόνες. Λένε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν τους δίνει μια σαφή εικόνα για το μέλλον τους αν εφαρμοστούν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.
Με πληροφορίες από Associated Press