Τερματίστηκε την Τρίτη ο αποκλεισμός μεγάλων δρόμων του Παναμά από τους οργισμένους διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται εδώ και τρεις εβδομάδες για το υψηλό κόστος ζωής στην χώρα, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ομάδων που εκπροσωπούν τις διαδηλώσεις.
Ο υπουργός Ασφαλείας Χουάν Μανουέλ Πίνο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σε σύντομο μήνυμα ότι οι δρόμοι ήταν «όλοι ανοιχτοί» για πρώτη φορά από την έναρξη των διαδηλώσεων.
Νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει στο Twitter ότι «οι δρόμοι που είχαν παραμείνει κλειστοί από τις διαδηλώσεις έχουν εκκαθαριστεί» και η κυκλοφορία διεξάγεται ελεύθερα.
Ο Παναμάς έχει κατακλυστεί από διαμαρτυρίες για το κόστος ζωής και τη διαφθορά, στη χειρότερη κοινωνική κρίση από την αμερικανική εισβολή στη χώρα το 1989.
Από τότε που ξεκίνησαν οι αναταραχές, οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει διάφορους δρόμους, κυρίως τον Παναμερικανικό αυτοκινητόδρομο, που συνδέει τον Παναμά με την Κόστα Ρίκα και είναι ο κύριος δρόμος της χώρας για το εμπόριο και τη μεταφορά εμπορευμάτων. Η διακοπή των δρομολογίων είχε οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων σε αρκετές πόλεις.
Την Τρίτη, οι ηγέτες της ιθαγενούς περιοχής Ngabe-Bugle στα ανατολικά της χώρας ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να μπλοκάρουν τον Παναμερικανικό αυτοκινητόδρομο στην επαρχία Chiriqui, την πηγή του μεγαλύτερου μέρους των φρέσκων τροφίμων που καταναλώνονται στη χώρα.
Ο πρόεδρος του Παναμά, Λαουρεντίνο Κορτίζο, είχε επαναλάβει την Τρίτη την έκκλησή του προς τους διαδηλωτές να ανοίξουν ξανά τους δρόμους.
«Οι διαδηλώσεις (και) το κλείσιμο των δρόμων και των αυτοκινητοδρόμων μας επηρεάζουν όλους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τις ζωές των Παναμά και αυξάνοντας το κόστος των τροφίμων και απειλώντας την απασχόληση», είπε.
Ενώ η κυβέρνηση «σέβεται το δικαίωμα διαμαρτυρίας», ο Κορτίζο είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «χωρίς διαταραχές στην κοινωνική τάξη, παραβιάσεις των δικαιωμάτων τρίτων και πολύ λιγότερο πράξεις βανδαλισμού».
Το άνοιγμα των δρόμων έγινε εν μέσω συνομιλιών που διεξάγονται από την Πέμπτη στο Penonome, 150 χιλιόμετρα (90 μίλια) νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των οργανώσεων πίσω από τις διαδηλώσεις.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να μειώσει το κόστος 72 βασικών αγαθών και να μειώσει την τιμή των καυσίμων από 5,20 δολάρια ανά γαλόνι (3,78 λίτρα) σε 3,25 δολάρια. Ωστόσο, οι ομάδες ζήτησαν να μειωθεί η τιμή της βενζίνης στα 3 δολάρια, μαζί με μειώσεις στο κόστος φαρμάκων και ηλεκτρικής ενέργειας, βελτιώσεις στη δημόσια υγεία και εκπαίδευση και μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.