ΑΘΗΝΑ
06:03
|
25.04.2024
«Αυτοί που παίζουν με την φωτιά στο τέλος θα αφανιστούν από αυτήν» προειδοποίησε τον Μπάιντεν ο Σι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, κατά την οποία συζήτησαν την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών ενόψει και των σχεδίων της Προέδρου της Βουλής Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι να επισκεφθεί την Ταϊβάν, είχαν σήμερα το απόγευμα οι Πρόεδροι ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

«Η συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ολοκληρώθηκε στις 10:50 π.μ.» (ώρα ΗΠΑ) αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πληροφορίες κινεζικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι στο θέμα της Ταϊβάν ο Κινέζος Πρόεδρος τόνισε πως η Κίνα θα εξασφαλίσει τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική κυριαρχία της χώρας για χάρη των 1,4 δισ. Κινέζων πολιτών. «Δεν μπορεί να αψηφά κάποιος την κοινή γνώμη. Αυτοί που παίζουν με την φωτιά στο τέλος θα αφανιστούν από αυτήν» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Σι στον Αμερικανό ομόλογό του.

Η τηλεφωνική επικοινωνία είχε ξεκινήσει δύο ώρες και 17 λεπτά νωρίτερα, στις 08:33 π.μ. (ώρα Ουάσινγκτον), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η σημερινή ήταν η πέμπτη επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, αλλά η ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κρυφτεί.

Τελευταίος λόγος τριβής αποτελεί το πιθανό ταξίδι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Η Κίνα θεωρεί που αποκαλεί το νησί «Σινική Ταϊπέι» το θεωρεί τμήμα της εδαφικής της επικράτειας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν «φόβους» ότι το Πεκίνο εξετάζει το σενάριο στρατιωτικής εισβολής στην Ταϊβάν προκειμένου να επιβάλει τον έλεγχό του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα