ΑΘΗΝΑ
23:01
|
28.05.2024
«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου» είπε ο Τσαβούσογλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αμεροληψία της στον «μεσολαβητικό» ρόλο που έχει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου θεωρεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως έχασε η Γερμανία με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Αθήνα η Γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια.

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Τσαβούσογλου, συναντώντας απόψε στην Κωνσταντινούπολη την Γερμανίδα ομόλογό του κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για…«προπαγάνδα».

Κάλεσε επίσης τη Γερμανία να ακούει τις δύο πλευρές (Αθήνα και Άγκυρα) «χωρίς προκαταλήψεις».

Kατά τα άλλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από το Βερολίνο τη λήψη «συγκεκριμένης δράσης κατά τρομοκρατικών ομάδων» στη Γερμανία για να του απαντήσει η Μπέρμποκ πως η χώρα της αναγνωρίζει το ΡΚΚ σαν «τρομοκρατική οργάνωση» και πως την αντιμετωπίζει ως τέτοια.

Περί Καβαλά και Συμβούλιο της Ευρώπης

Στη συνέντευξη Τύπου το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ Μπέρμποκ και Τσαβούσογλου ανέβηκε περαιτέρω με αφορμή τον καταδικασμένο σε ισόβια ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, τις κινήσεις της Γερμανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης» έναντι Τουρκίας και τα σχέδια της Άγκυρας για κλιμάκωση της επέμβασης στη Βόρεια Συρία.

Η Μπέρμποκ έθεσε θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Οσμάν Καβαλά λέγοντας ότι η απόφαση του απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσον αφορά Καβαλά «πρέπει να εφαρμοστεί»¨. Και πρόσθεσε: «Παρότι είναι δύσκολο να το ακούσετε, αυτό πρέπει να λεχθεί».

Ο Τσαβούσογλου προσπάθησε να αντεπιτεθεί ρωτώντας ρητορικά γιατί η Γερμανία «ενθαρρύνει όλες τις χώρες να αποκλείουν την Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης».  Σε αυτές συμπεριέλαβε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που κατά τον ίδιο, δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού οργάνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Ελλάδα, Γαλλία, Νορβηγία, Γερμανία».

«Γιατί δεν το υπενθυμίζετε στην Ελλάδα αλλά μόνο στην Τουρκία; Γιατί αναφέρετε τον Καβαλά; Επειδή τον χρησιμοποιείτε!» συνέχισε ο Τσαβούσογλου κατηγορώντας εκ νέου τον επιχειρηματία και εκδότη ότι «χρηματοδότησε» τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

Η Μπέρμποκ προειδοποίησε κατά μίας νέας υποτίθεται «προληπτικής» επίθεσης του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία, δηλώνοντας πως θα προκαλούσε «μόνο νέα δεινά στον πληθυσμό και η αστάθεια θα ωφελούσε το Νταές» (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους»).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Αθήνα από την Κύπρο αύριο, ο εμίρης του Κατάρ

Ενδυνάμωση του ΕΣΥ ζήτησε από τη Ρόδο ο Ανδρουλάκης

Πυρά Χεζμπολάχ κατά Ισραήλ για το νέο μακελειό στη Γάζα

Δημοσκόπηση Μetron Αnalysis: Μακριά από τον στόχο η ΝΔ-Άνοδος ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα