Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι τα πρώτα φορτηγά πλοία με σιτηρά ενδέχεται να αποπλεύσουν σήμερα Παρασκευή από τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο η διευθέτηση των λεπτομερειών σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσουν.
Ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι υπάρχουν ήδη φορτωμένα πλοία έτοιμα να αποπλεύσουν. Όπως είπε, επί του παρόντος οριστικοποιούνται οι ακριβείς συντεταγμένες της πορείας που θα ακολουθήσουν, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας, Τουρκίας και ΟΗΕ.
Η συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας άμβλυνε την ανησυχία για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Η Ουκρανία δεσμεύτηκε να καθοδηγήσει τα πλοία μακριά από τα ναρκοθετημένα ύδατα, ενώ η Ρωσία υποσχέθηκε να μη βάλει στο στόχαστρό της τα πλοία και συγκεκριμένες λιμενικές υποδομές. Η Τουρκία και ο ΟΗΕ θα βοηθήσουν στον συντονισμό των εξαγωγών και στην παρακολούθηση των φορτίων προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα πλοία δεν θα μεταφέρουν λαθραία όπλα στην εμπόλεμη ζώνη.
Με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, ο Γκρίφιθς εκτίμησε ότι οι εξαγωγές από τα λιμάνια της Ουκρανίας θα φτάσουν σταδιακά στα επίπεδα των 5 εκατομμυρίων τόνων τον μήνα, περίπου στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την έναρξη του πολέμου.
Ενώ ο Γκρίφιθς τόνισε ότι η επιχείρηση για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας ήταν εμπορική –όχι ανθρωπιστική– είπε ότι ο ΟΗΕ ελπίζει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις φτωχότερες χώρες, αναφέροντας συγκεκριμένα τη Σομαλία, όπου σχεδόν ένα τέταρτο εκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πείνα.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί παγκόσμιοι προμηθευτές σιταριού με αποτέλεσμα, λόγω των εχθροπραξιών, οι τιμές να έχουν οδηγηθεί στα ύψη την ώρα που περισσότεροι από 20εκ. τόνοι σιτηρών από την συγκομιδή της περασμένης χρονιάς παραμένουν μπλοκαρισμένοι στα ουκρανικά λιμάνια, γεγονός που σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει ωθήσει περίπου 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε «οξεία πείνα».
Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την περυσινή συγκομιδή εξακολουθούν να παραμένουν μπλοκαρισμένοι, σύμφωνα με την Ουκρανία, τη χώρα που πολλοί αποκαλούν «σιταποθήκη της Ευρώπης».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera