ΑΘΗΝΑ
06:15
|
11.05.2024
Ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε σήμερα αρκετά αισιόδοξος για την πιθανότητα επίλυσης των διαφορών με το Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας Έϊμος Χοκστάιν μεταβαίνει αυτό το Σαββατοκύριακο στην Βηρυτό έχοντας αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να επιτευχθεί συμφωνία για την επίλυση θαλάσσιων συνοριακών διαφορών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ σε μία περίοδο αυξημένου ενδιαφέροντος γύρω από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα μπου Χαμπίμπ σε ανάρτηση που έκανε σήμερα στο λογαριασμό του στο Τουίτερ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις πιθανότητες επίτευξης μίας συμφωνίας στα θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ δεδομένου ότι οι δύο χώρες έχουν διαφωνίες σε μία θαλάσσια περιοχή περίπου 850 τ.χλμ στην οποία υπάρχουν ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Προ ημερών ο ηγέτης της λιβανέζικης πολιτικής και στρατιωτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ με χτυπήματα σε στεριά και θάλασσα σε περίπτωση που ως τον Σεπτέμβρη δεν επιτευχθεί λύση ώστε να μπορέσει και ο Λίβανος να αναθέσει σε ξένες εταιρίες τη διενέργεια γεωτρήσεων στη δική του ΑΟΖ με την ελπίδα κερδών που θα το απαλλάξουν από την άσχημη χρηματοπιστωτική κρίση που βιώνει ο λαός της χώρας από το φθινόπωρο του 2019.

«Ποτέ δεν υπήρχε τόση αισιοδοξία όσο σήμερα για το θέμα αυτό» ανέφερε ο Χαμπίμπ προσθέτοντας ότι ο Χοκστάιν αναμένεται το Σαββατοκύριακο στη Βηρυτό για νέο γύρο διαβουλεύσεων.

Τον Ιούνιο ο Χοκστάιν είχε διαδοχικές συναντήσεις με αρμόδιους Ισραηλινούς αξιωματούχους  μεταφέροντάς τους τις θέσεις της λιβανέζικης κυβέρνησης του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι για το θέμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Δεκάδες τραυματίες από σύγκρουση τρένων στο Μπουένος Άιρες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα