ΑΘΗΝΑ
16:17
|
03.05.2024
Την αναστολή προμήθειας φυσικού αερίου στη Λετονία ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom, κατηγορώντας την για παραβίαση όρων για την απόσυρση φυσικού αερίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αναστολή προμήθειας φυσικού αερίου στη Λετονία ανακοίνωσε το Σάββατο η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom (GAZP.MM)  κατηγορώντας την για παραβίαση όρων για την απόσυρση φυσικού αερίου, τους οποίους ωστόσο δεν διευκρίνισε σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σύμφωνα με εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που απαιτεί τη δημιουργία λογαριασμών σε ρούβλια σε ρωσική τράπεζα στο πλαίσιο νέου συστήματος διακανονισμού.

Η κίνηση της Gazprom έρχεται μία ημέρα αφότου η λετονική εταιρεία ενέργειας Latvijas Gaze ανακοίνωσε ότι αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και πληρώνει σε ευρώ αντί για τα ρούβλια που απαιτούνται κατά τις συναλλαγές με τη Gazprom.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Latvijas Gaze δήλωσε την Παρασκευή ότι το αέριο που αγόραζε η εταιρεία δεν προερχόταν από τη Gazprom, με την εταιρεία να μην κατονομάζει τον προμηθευτή επικαλούμενη το επιχειρηματικό απόρρητο.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτρέψει τις εταιρείες της ΕΕ να συνεχίσουν να πληρώνουν στο νόμισμα που συμφωνήθηκε στις συμβάσεις τους με την Gazprom, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι σε ευρώ ή δολάρια, παρά την απαίτηση της Ρωσίας το διοχετευόμενο αέριο να πληρώνεται σε ρούβλια από τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως «μη φιλικές» στη στάση τους σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραήλ: Καταγγελία στον ΟΟΣΑ κατά της Τουρκίας για την διακοπή των εμπορικών σχέσεων

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα