ΑΘΗΝΑ
03:29
|
27.04.2024
Αφορμή έδωσε η έναρξη διάσκεψης για την Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων στη Νέα Υόρκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές» υπενθύμισε σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τονίζοντας πως ένας τέτοιος πόλεμος δεν πρέπει καν να ξεκινήσει σε επιστολή που απέστειλε σήμερα στην δέκατη διάσκεψη για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (ΝΡΤ) που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Πιστεύουμε πως δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και για αυτό δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει. Υποστηρίζουμε την ίση και απερίσπαστη ασφάλεια για όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας» συνεχίζει στην επιστολή του ο Ρώσος Πρόεδρος, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου TASS. Στην ίδια επιστολή διαβεβαιώνει πως οι υποχρεώσεις της Ρωσίας «στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών με τις ΗΠΑ  για τη μείωση και τον περιορισμό σχετικών όπλων έχουν εκπληρωθεί» και τηρούνται στο ακέραιο.

Ανέφερε ότι πάνω από μισό αιώνα από την ύπαρξή της η συνθήκη ΝΡΤ έχει γίνει «ένα από τα στοιχεία-κλειδιά του διεθνούς συστήματος ασφάλειας και στρατηγικής σταθερότητας» και προσθέτει σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα:

«Πιστεύουμε ότι όλες οι χώρες που εφαρμόζουν την συμφωνία ΝΡΤ θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε ειρηνική πυρηνική ενέργεια χωρίς προϋποθέσεις και όρους. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε με τους εταίρους μας την εμπειρία μας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην «μεγάλη σημασία» που δίνει η Ρωσία στο σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)  λέγοντας πως προσφέρει έναν «μηχανισμό πιστοποίησης της ΝΡΤ» και είναι «πολύ σημαντικό» να εξασφαλιστεί πως θα παραμείνει «χωρίς πολιτικοποίηση» για χρήση.

Η ΙΑΕΑ συγκροτήθηκε το 1957 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με στόχο την θέσπιση διεθνούς συνεργασίας για την χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς (π.χ. παραγωγή ενέργειας κλπ).

Ο Μπλίνκεν στη σύνοδο της NPT

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν παρεμβαίνοντας χτες στη σύνοδο των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία Μη Διάδοσης Πυρηνικών ΄Οπλων υποστήριξε ότι η πυρηνική αποτρεπτική δύναμη «δεν έχει καμία θέση στον κόσμο μας η πυρηνική αποτρεπτική δύναμη στη βάση εξαναγκασμού, εκφοβισμού ή εκβιασμού». Κάλεσε επιπλέον όλες τις χώρες να ορθώσουν ανάστημα ώστε να απορρίψουν οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια.

Η σύνοδος είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2020 αλλά αναβλήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων πανδημίας. Αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 26 Αυγούστου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα