Έμμεση πλην σαφή αναφορά στο ισραηλινό «μυστικό» πυρηνικό πρόγραμμα απέναντι στο Ιράν έκανε σήμερα ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ κατά την ανάληψη καθηκόντων του νέου επικεφαλής της ισραηλινής επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ταξίαρχου ε.α. Μόσε Έντρι.
«Το Ισραήλ έχει και άλλες δυνατότητες για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του έναντι όλων των απειλών» είπε ο Λαπίντ στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου επικεφαλής Μόσε Έντρι. Ο Λαπίντ πρόσθεσε με νόημα πως το πεδίο επιχειρήσεων του Ισραήλ έχει «αμυντικές, επιθετικές και άλλες δυνατότητες» σε μία σαφή αναφορά στο ανεπίσημο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτές οι άλλες δυνατότητες μας κρατούν ζωντανούς και θα μας διατηρήσουν ζωντανούς όσο υπάρχουμε εμείς και τα παιδιά μας, εδώ».
Ο προκάτοχος του Λαπίντ, Ναφτάλι Μπένετ που έχει σήμερα το αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με χαρτοφυλάκιο το Ιράν ανέφερε πως «οι Ιρανοί σημειώνουν πρόοδο αλλά το ισραηλινό σύστημα δουλεύει με πλήρη ισχύ από πέρσι» υποστηρίζοντας πως το 2021 έγιναν «τεράστιες επενδύσεις πόρων» σε αυτή την κατεύθυνση και καταβλήθηκαν «άοκνες προσπάθειες» να κλείσουν «κενά» που τον κράτησαν άγρυπνο πολλές νύχτες. Πιθανώς ο Μπένετ να αναφερόταον στις μυστικές επιχειρήσεις πρακτόρων και συνεργατών της Μοσάντ με στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που έγιναν πέρσι στόχος σοβαρών δολιοφθορών.
Ο Έντρι που διορίστηκε σε αυτό το πόστο με επταετή θητεία από τον προηγούμενο πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε πως η νέα του θέση θα του εξασφαλίσει την παραμονή σε μία «μεγάλη ομάδα ανθρώπων που εμπλέκεται στην ασφάλεια, την βιωσιμότητα και το μέλλον του κράτους του Ισραήλ».
Το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα
Πατέρας» του πυρηνικού προγράμματος του Ισραήλ θεωρείται ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης Σιμόν Πέρες. Ο πρώην πρόεδρος που απεβίωσε το 2016 είχε δρομολογήσει με γαλλική βοήθεια το πρόγραμμα πριν από 60 περίπου χρόνια.
«Καρδιά» του ισραηλινού πυρηνικού προγράμματος θεωρείται ο πυρηνικός αντιδραστήρας Ντιμόνα στην έρημο Νεγκέβ όπου οι περίπου 2.600 εργαζόμενοι του αντιδραστήρα παρασκευάζουν το πλουτώνιο για τα πυρηνικά όπλα της χώρας.
Το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα αποκαλύφθηκε το 1986 από τον Ισραηλινό τεχνικό πυρηνικών εγκαταστάσεων, Μορδεχάι Βανούνου. Ο Βανούνου αποκάλυψε τα πυρηνικά μυστικά του Ισραήλ στους λονδρέζικους Sunday Times και την ίδια χρονιά απήχθη από πράκτορες της Μοσάντ στη Ρώμη από όπου μεταφέρθηκε στο Ισραήλ, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 ετών.
Το Ισραήλ είναι η μοναδική πυρηνική δύναμη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Παρόλα αυτά επιχειρεί εδώ και χρόνια να σαμποτάρει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που έχει ειρηνικό χαρακτήρα και αφορά επισήμως την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατηγορώντας τον ισχυρό γεωπολιτικό του αντίπαλο για κάτι που το ίδιο διαθέτει εδώ και περίπου 40 χρόνια με οπλοστάσιο γεμάτο πολλές δεκάδες,εάν όχι εκατοντάδες, πυρηνικές κεφαλές.