Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε σήμερα ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ισπανία υποστηρίζει πλήρως την ενσωμάτωση της περιοχής στο μπλοκ των 27 μελών, ενώ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς «οι μονομερείς ανακηρύξεις ανεξαρτησίας συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Ο Σάντσεθ βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, στο πρώτο ταξίδι του ισπανού πρωθυπουργού στη χώρα. Η στάση στην Αλβανία ήταν το τελευταίο σκέλος της περιοδείας του Σάντσεθ στα Δυτικά Βαλκάνια που νωρίτερα τον οδήγησε στη Σερβία, την Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την Βόρεια Μακεδονία.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς τα Βαλκάνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας στη συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα. «Η ενσωμάτωση των Βαλκανίων θα ενισχύσει και θα προσθέσει μέλη της ΕΕ».
Ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως η Ισπανία δεν πρόκειται να αναγνωρήσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου αναφέροντας πως «Πιστεύουμε ότι μια μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Γι’ αυτό δεν είμαστε υπέρ αυτού. Δεν συμμεριζόμαστε την ίδια άποψη με την αλβανική κυβέρνηση για αυτό το θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υποστηρίζουμε την αλβανική κυβέρνηση. Αυτή είναι η θέση της ισπανικής κυβέρνησης».
«Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έχει το δικαίωμα και το καθήκον να εφαρμόζει συμφωνίες και να ασκεί την εδαφική της κυριαρχία και ανεξαρτησία», δήλωσε ο Ράμα, προσθέτοντας ότι η απόφαση της Ισπανίας να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι κατανοητή δεδομένης της ιστορίας του και δεν αποτελεί διάκριση κατά των Αλβανών.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ανέφερε επίσης πως λόγω της επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να είναι «αποφασισμένες να συνεχίσουν τον δρόμο της ενίσχυσης των δεσμών που οικοδομούν ειρήνη».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία στα τέλη του περασμένου μήνα. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ενσωμάτωσης στο μπλοκ, καθώς η Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν ήδη ξεκινήσει τις συνομιλίες, ενώ η Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν υπογράψει μόνο την Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, το πρώτο βήμα στη μακρά διαδικασία ένταξης.
Η Αλβανία έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με όλες τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Ο Σάντσεθ είπε ότι αυτές οι κυρώσεις δεν στοχεύουν εναντίον του ρωσικού λαού, αλλά έχουν σκοπό να αναγκάσουν τους ηγέτες του «να επιστρέψουν στην πραγματικότητα και να εγκαταλείψουν το μονοπάτι του πολέμου».