Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να απαιτήσει από τις ξένες εταιρείες που κατέχουν περιουσία στη χώρα να αναγνωρίσουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους σε επίσημο μητρώο, όπως δήλωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Το «Μητρώο Υπερπόντιων Οντοτήτων», το οποίο τέθηκε σήμερα σε ισχύ, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου νόμου για το οικονομικό έγκλημα που θεσπίστηκε φέτος σε μια προσπάθεια να σταματήσει η ροή παράνομων ρωσικών μετρητών στο Λονδίνο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η κίνηση έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι εγκληματίες δεν θα μπορούν να κρύβονται πίσω από αλυσίδες εικονικών εταιρειών και να υποστηρίξει τις κυβερνητικές προσπάθειες για την εκρίζωση Ρώσων ολιγαρχών που χρησιμοποιούν περιουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο για να κρύψουν βρώμικο χρήμα, όπως ανέφερε το υπουργείο Επιχειρήσεων σε ανακοίνωσή του.
«Για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε απαλλαγμένοι από διεφθαρμένες ελίτ με ύποπτο πλούτο, πρέπει να γνωρίζουμε ποιος κατέχει τι», δήλωσε ο Μάρτιν Κάλαναν, υφυπουργός Επιχειρήσεων. «Σηκώνουμε την αυλαία και πατάσσουμε αυτούς τους εγκληματίες που προσπαθούν να κρύψουν τον παράνομα αποκτηθέντα πλούτο τους».
Οι αλλοδαπές οντότητες που κατέχουν ήδη γη στο Ηνωμένο Βασίλειο που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του μητρώου θα έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες για να συμμορφωθούν προσδιορίζοντας τον πραγματικό δικαιούχο τους. Το μητρώο θα ισχύει για ακίνητα που αγοράστηκαν από τον Ιανουάριο του 1999 στην Αγγλία και την Ουαλία και από τον Δεκέμβριο του 2014 στη Σκωτία.
Όσοι δεν συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων προστίμων έως και 2.500 βρετανικών λιρών (2.973 ευρώ) την ημέρα ή πέντε ετών φυλάκισης.
Το μητρώο έχει περιγραφεί ως σημαντική διάταξη του νόμου για το οικονομικό έγκλημα, με έναν αξιωματούχο της Διεθνούς Διαφάνειας τον Μάρτιο, όταν θεσπίστηκε ο νόμος, να αποκαλεί το βήμα «σεισμική αλλαγή» που θα αναγκάσει την ξένη ιδιοκτησία να αποκαλυφθεί.