Σε τουλάχιστον 30 έχει ανέβει ο αριθμός των νεκρών ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός αρκετών ατόμων των οποίων η τύχη αγνοείται μετά τις από τις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες μέρες το ανατολικό Κεντάκι.
Ορισμένοι από τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς που έχασαν ολικώς ή μερικώς τα σπίτια και τις περιουσίες τους καταγγέλλουν πως ειδοποιήθηκαν να τα εγκαταλείψουν σε λιγότερο από μία ώρα πριν επιδεινωθεί η κατάσταση.
Πολλοί από αυτούς είχαν τα σπίτια τους ανασφάλιστα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν ώστε να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους…
Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν σε περιοχές ρεμάτων που μπαζώθηκαν και πουλήθηκαν φθηνά στους φτωχότερους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι και δοκιμάζονται συχνά από τις πλημμύρες που αποβαίνουν συχνά φονικές όχι τόσο λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά εξαιτίας της αδιαφορίας των πολιτειακών αρχών να δαπανήσουν χρήματα ώστε να θωρακίσουν με αντιπλημμυρικά έργα τις πιο ευάλωτες περιοχές.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ μεταξύ 1996 και 2020 πνίγηκαν πάνω από 100 άνθρωποι ενώ τον περασμένο Ιανουάριο δημοσιοποιήθηκε έκθεση Αμερικανών επιστημόνων που προβλέπει αύξηση 26% στο κόστος που προκαλούν στις ΗΠΑ οι πλημμύρες μέσα στην επόμενη 30ετία.
Το χάος που επικρατεί στις περιοχές που υπέστησαν και τις περισσότερες ζημιές από τις πλημμύρες συμπληρώνουν οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε κεραίες του δικτύου κινητής τηλεφωνίας καθώς η διακοπή των τηλεπικοινωνιών περιέπλεξε περαιτέρω τις επιχειρήσεις διάσωσης, όπως και κάθε εκτίμηση για τον αριθμό των θανάτων και των αγνοούμενων.